Svašta o PC igricama
Igrice
Anketa
Najbolja igrica?


Blog - travanj 2007
subota, travanj 21, 2007
ps2pc @ 20:16 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
ps2pc @ 08:48 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
petak, travanj 20, 2007
ps2pc @ 21:59 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
ps2pc @ 21:57 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
ps2pc @ 21:56 |Komentiraj | Komentari: 0
ps2pc @ 21:56 |Komentiraj | Komentari: 0
ps2pc @ 21:17 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, travanj 19, 2007
Call of duty 2 multiplayer


ps2pc @ 17:23 |Komentiraj | Komentari: 44 | Prikaži komentare
MALO OPUŠTANJAps2pc @ 17:21 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
Age of Empires III

Neki korisni i manje korisni kodovi za varanje.Tijekom igre pritisnite Enter da vam se prikaže ekran za upis sljedećih kodova:

x marks the spot - uklonite fog of war
medium rare please - 10 000 food
give me liberty or give me coin - 10 000 coin
nova & orion - 10 000 XP bodova
speed always wins - izgradnja i skupljanje hrane 100 puta brže
this is too hard - instant pobjeda
tuck tuck tuck - spawn velikog kamiona
ya gotta make do with what ya got - spawn bombard


ps2pc @ 10:45 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
Age Of Empires: Warchiefs

Mala pomoć pri igranju ekspanzije za AOE3.Tjekom igre pritisnite Enter i upišite željene kodove.

x marks the spot - uklanja Fog of War
medium rare please - 10,000 hrane
give me liberty or give me coin - 10,000 Coin
nova & orion - 10,000 XP bodova
- 10,000 Wood
speed always wins - 100 puta brža gradnja i skupljanje this is too hard - pobjeda na trenutno igranoj mapi
tuck tuck tuck - spawn Monster Truck
ya gotta make do with what ya got - spawn Mediocre Bombard

ps2pc @ 10:43 |Komentiraj | Komentari: 0
Another World 2007

Legendarna igra doživjela je reizdanje, a pregled svih nivoa pružiti će vam navedeni kodovi.Za upisivanje kodova treba otići na glavni meni pritisnuti continue i zatim pronaći izbornik Access Code. Kodovi za nivoe su navedeni po redu, od prvog nivoa prema zadnjem.

KBAB
KNNN
KFBN
HPBC
XACN
KNTC
CKKB
KNAG
XBBT
BGAF
RNTA
FXKC
RABH
ARFA
FRPX
AKFN
GKHH
PPCP
BBRX
PNHA
NFKX
XTRP
HRPN
HNHA
TCGN
NRPB
PFNN
CRGN
PXHF
XXKF
THTK
CATK
KFCA

ps2pc @ 10:42 |Komentiraj | Komentari: 0
Mafia: The City of Lost Heaven


Svi znamo Mafiju i svi ju čekamo već 3 godine! A, nikako da ju zaigramo. Ali, znate kako se kaže, k'o čeka, taj dočeka ili tako nekako... Mafia je pred nama, puna svega što je bilo sadržano u gangsterskom životu tridesetih. Ah, koje li divote! Mafia nije obična igra, Mafia je jednistveni doživljaj u epskom izdanju. Neopisivo! No, dobro - da počnemo... Mafia je po vrsti slična, iako mi je to teško reći, GTA3. Odnosno, kombinacija vožnje i pucačine iz trećeg lica, što se u zadnje vrijeme pokazalo kao dobitna kombinacija u osvajanju gamerskog tržišta. No, ne volim Mafiju uspoređivati sa GTA3, jer je Mafia za tri klase kvalitetnija od GTA3. Nakon prekrasno izvedenog uvoda, koji nalikuje najboljoj maniri Hollywoodskih filmova, počinje priča. Na početku ste jedan obični beznačajni vozač taksija u famoznom City of Lost Heaven gradu. Vozač taksija i nije baš neko profitabilno zanimanje, pa bi se moglo reći da ste financijski nižeg staleža. No, to se ubrzo mijenja. Iz vruće mafijaške potjere stižu dva tipa koji vas prislanjanjem pištolja na zatiljak mole da ih malo provezete. I već nakon nekoliko minuta, pripadnik ste mafije, s već malo dubljim džepom. Pošto ste se dojmili velikog bossa Salierija, dobivate i prve zadatke, sve dok se mafijaški život ne ureže u svaku vašu poru. Učinit ćete sve da pokopate protivničkog Morella. No, neću više otrkrivati priču da vam ne bih uništio užitak igranja. Vjerujem da ste već iz priloženog teksta shvatili da je Mafia nevjerojatno autentična, te je apsolutno možemo usporediti sa najkvalitetnijim filmovima takve tematike.

Grad je također vjerno dizajniran, pa se ne može desiti da izgubite dojam tridesetih. Možete se provozati tramvajem ili nadzemnom kroz petnaestak kvartova. Svaki kvart je specifičan, od siromašnog i industrijskog Work Quartera preko bogatijeg Oakwooda do najbogatijeg Oak Hilla koji je smješten na vrlo strmom brijegu. Naime, to je najsmješniji dio u cijeloj igri. Trebate vidjeti te uspaničene vozače kako "ablendaju" svijetlima i trube dok se nekontroliranom brzinom spuštaju niz spomenuti brijeg prelazeći iz jedne u drugu traku. Takvo što će vas, vjerujte, nasmijati do suza. A, da ne spominjem glazbu koja je u svakom kvartu drukčija, te je izvedena u prepoznatljivom "Dixyland" jazz stilu tridesetih. Granice grada su izvedene besprijekorno. Postoji nekoliko izlaza iz grada, nakon čega se loada countryside. Da, selo! Možete se voziti kroz seoske krajeve sve dok ne dospijete kroz neki drugi ulaz ponovno u grad. Genijalno! Život u gradu je nevjerojatno realno izveden, tako da će, primjerice, promet u gradu na samom početku tridesetih biti rijedak i vozit će se stariji "kockasti" auti. No, s vremenom, kako će prolaziti godine, promet će biti sve gušći, te auti noviji, a kad dođe 1938. već će na cestama biti pioniri aerodinamike! Auta ukupno ima oko šezdesetak, s time da je svaki auto dostupan u nekoliko izvedbi, npr. sedan, cabrio, karavan, coupe itd. Treba naglasiti da su oštećenja vrlo precizno napravljena. Neće biti ono u stilu GTA3: rokneš se u zid, zgužva se hauba, još se rokneš u zid, otpadne hauba. Nego, rokneš palicom po svijetlu, a ono otpadne, rešetaš Thompsonicom po kotaču, a on otpadne, bočno se sudariš i cijeli bok se demolira i izgrebe. E, to je prava stvar.

Isto tako, nije moguće raznijeti aute pucanjem u vrata (kao u GTA3) nego samo u motor (neki auti ga imaju sprijeda, a neki odostraga). Također je moguće umrijeti u autu, te isto tako ubiti drugoga! Ako nepažljivo i brzo vozite, neće vam problem biti samo murja. Ako se pri brzini od 80 km/h zaletite u nešto, zasigurno ćete izgubiti oko 30 health pointsa, a ako se sudarite pri npr. 140 km/h možete i umrijeti. A, ako vas tramvaj pokupi, to može biti pogubnije od svega. S obzirom da ste uvidjeli da se Mafia može ponositi i realnom fizikom, od nje se mogu posramiti i mnoge igre žanra vožnje. Rekao sam da možete ubiti drugoga u autu. Da, ako ste precizni, možete ga ubiti s par metaka, a da auto bude oštećen samo za staklo kroz koje ste pucali. Prekrasno! A sada o filmovima. Naime, misije su povezane napetim filmovima koji jednostavno sliče (moram to opet reći) Hollywoodskim hitovima. Nagledat ćete se raznoraznih napucavanja, rešetanja barova, te raznoraznih mafijaških razgovora, naprosto predivno! Grafika lica je gotovo fotorealistična, a pokreti su Motion Capturingom dovedeni do savršenstva. Igra je odlična u bilo kojem načinu igranja. Kada ste izvan auta, čeka vas mlaćenje po mračnim kvartovima, utjerivanje dugova, snajperiranje političara, uništavanje dokaza, pljačka banke, vožnja parobrodom, itd. Čeka vas također pregršt oružja, od karabinera, noževa i palica preko raznoraznih Coltova, Molotovljevih koktela i ručnih granata sve do pumperica i svima nam dragih Thompsonica. No, i kad uđete u auto, niste oprošteni sa oružjem. Dok ste na suvozačevom mjestu, možete pucati iz svega što vas je volja. A, kad sjednete za vozačevo mjesto moći ćete pucati samo iz pištolja, a to ćete raditi tako da kursorima vozite a mišem ciljate i pucate. Da, Mafia je puna takvih genijalnih rješenja od kojih vam jednostavno mozak stane. Kada zaigrate Mafiju, ona će vas uvući u svoj svijet i postat će te zaljubljenik u to doba ljudske povijesti. Zavolit ćete gangstere, šešire, "balonere", "dixyland" jazz i sve ostalo. A, ni hardwareski zahtjevi vas ne mogu spriječiti u tome (ne vjerujte Hackeru). Mafia je igriva (u low detaljima i bez efekata) čak i na Celereonu 600, sa 128 MB RAM-a i sa GeForce 2 MX400 32 MB RAM-a, a ako imate preko "gige" i barem GeForce 2 MX200 64 MB RAM-a, moći ćete bez trzanja uživati u svim prisutnim efektima (bljeskanje vatrenog oružja, frcanje čahura, dim iz auspuha, itd.) Mogao bih o Mafiji pisati još 20 stranica, no kome bi se to dalo čitati. Jednostavno vam ne mogu sve objasniti i reći. Sve možete otkriti igranjem. Pa ću zaključiti!
Zaključak...

Došao je GTA3 i svi smo mislili da nema igre koja će u toj vrsti biti bolja od GTA3 barem još 3 godine. Ali, to se dogodilo već nakon otprilike 3 mjeseca. Mafia je definitivno pokopala GTA3 u svakom smislu. Elegantn ija je, realnija, raznolikija, zanimljivija, autentičnija, originalija... Mafia je jednostavno savršena igra, ali bih ju ipak u postocim ocjenio sa 98% (zbog sitnijih grafičkih bugova), no pošto je ovdje ocjenjivanje do 10, nema dileme da ju ne ocjenim sa 10! Obavezno zaigrajte! To je remek-djelo i budući benchmark za sve buduće "vožnja-pucačina" igre. Ova igra ima "ono nešto". Bilo bi lijepo i da kupite original (znam da niste svi imućni, ali onima koji jesu se obraćam), tako da poduprete te u zadnje vrijeme sve bolje i vrijednije Čehe! Nadamo se nastavku!

ps2pc @ 10:31 |Komentiraj | Komentari: 0
James Bond 007: Nightfire


-James Bond prvi put u povijesti na PC-u-

Svi znamo da James Bond igre već nekoliko godina haraju svijetom. I sve su poprilično dobre. No, što to nama PC gamerima vrijedi. Znamo da su svi James Bond naslovi do sada izašli samo za konzole. Golden Eye je izašao za N64, Tomorrow Never Dies i The World is Not Enough za PSX, a Agent Under Fire za PS2. Izašla je još jedna 007 igra za PS2, neka JB vožnja koja je za bacit. Sve su ostale igre utemeljene na beskonačnom serijalu Bonda kao što već rekoh bile uvijek visoke kvalitete. Sada konačno i PC gameri mogu imati zadovoljstvo biti u ulozi bogatog, lijepog, spretnog i okruženog ženama sveznajućeg agenta Jamesa Bonda. Jedino što zamjeram Gearbox-u je to što su nam uskratili užitak vožnje brzih naoružanih automobila, tj. izbacili međumisije vožnje. Mislili su se iskupiti time što su nam dodali par nivoa više od PS2 inačice. Ali mi svejedno nećemo sjesti u Aston Martin "Vanish". Takav nemar za PC igrače se teško oprašta.-Da je takav bio Half Life-

No, da počnemo mi konkretno o igri. Igra je vjerovali ili ne izrađena u izmijenjenom Half Life enginu! Nisu uzeli ni makar Quake 3 engine, a kamoli nekakav engine moderne generacije kao što je UT2 ili tako nešto. No, najveći vic u tome je to što je grafika izvrsna, štoviše, Nightfire spada među igre s boljom grafikom. To znači da upotreba HL engine-a može biti samo prednost, jer je Nightfire-ov izgled identičan svim današnjim igrama, a vrti se duplo brže. Već prva razina u Austriji će vas iznenaditi odličnom upotrebom svijetla i sjene te sjajećim snježnim pahuljicama. Likovi također dobro izgledaju, a ni efekti kao što su plamen iz oružja, frcanje metaka i dim ne zaostaju. E, da je takav bio Half Life, tko zna gdje bismo bili danas.-Level design je doista impresivan-

Svaki nivo je vrlo kvalitetno izrađen. Proporcije su realne i što je najbolje, nivoi izgledaju komplicirani, a zapravo su jednostavni. To znači da imate osjećaj da stvarno hodate kroz neki veliki vojni kompleks, a nikad se nećete izgubiti u velikom broju vratiju i hodnika što zna biti dosta iritirajuće u ostalim FPS-ovima. Iznimka je nivo u japanskoj vili gdje sam se izgubio do bola. Inače, vaš je put zapravo određen i daje vam naznaku gdje da idete iako imate osjećaj da istražujete. Može se reći da je to sve skriptirano, no to je izvedeno tako diskretno, da stvarno mislite da igrate kakav istraživanju i otkrivanju okrenut RPG/FPS hibrid. Druga stvar koja me jako razveselila je dinamičnost levela. Stvarno jako dugo nisam vidio tako nešto. Tu će se naći sve; od Austrijskih dvoraca i baza smještenih u podnožju Alpi, preko japanskih vila, visokih zgrada po kojima ćete se čak i penjati s vanjske strane po staklima i to s nekakvim magnetskim kukama! Tu je i tropski otok, te vrlo zabavni level u svemirskoj stanici. Zvuči slično na Moonraker sa Roger Mooreom? Da, upravo je to divota u igri. Svaka misija, svaki cutscene i svaki trenutak je ispunjen paralelama s filmovima o Jamesu Bondu. Znate te fore, shaken not stirred, itd. Upravo to će možda privući brojne igrače da ga zaigraju.-Alat za eliminiranje neprijatelja-

Ajmo malo o oružju kojeg ima na bacanje što stvarno i možete učiniti. Kad vam neko oružje dosadi, stisnete tipku (po defaultu) T i Bond baci oružje. Naravno, znate da se šalim. Ta opcija služi kako bi se dobilo na realnosti veličine Bondovog džepa za oružja. Ako vidite ispred sebe neko novo zamiljivo oružje i želite ga uzeti, a nemate mjesta, morat ćete baciti vama najlošije od četiri oružja koja stanu u Bonda. Pa, da vas ne bi ostavio znatiželjnim, nabrojat ću sva oružja (ako sam neko zaboravio, nemojte mi slati prijeteće mailove). Ima tri vrste pištolja od kojih je na samo jedan moguće pričvrstiti prigušivač što dobro dođe u stealth misijama. Naravno, kad nije potrebno skrivati se, možete skinuti prigušivač kako bi dobili na preciznosti. Tu je i neizostavni uzi, zatim neki čudan hibrid snajpera i automatske puške. Naime, to oružje ima ciljnik i mogućnost zooma koji je ipak manji nego pravom snajperu, ali prednost je što ima automatku paljbu (vrlo praktično). No, ipak, za pravo snajperiranje sa 300 metara će vam trebati pravi snajper koji može zumirat do jaja (ali je sigurnije da zumirate do glave :), no on dakako nema automatsku paljbu, nego kao i svi snajperi, poslije pucnja mora puniti novi metak. Tu je i automatska sačmarica, bazuka, bacač granata, minigun s laserskim nišanom i naravno pregršt ručnih bomba, mina, suzavaca... Postoji još jedno oružje koje puca plave laserske zrake (opet Moonraker), no ono ćete koristiti samo kad ste u astronautskom odijelu. Sva oružja dakako imaju u sekundaran mod. Sve je to u stilu, no ipak, ne može se mjeriti s gadgetima. Tu će vam Q zaista ponuditi dobar izbor. Postoji fotoaparat u obliku zippo upaljača, nalivpero koje ustvari ispaljuje omamljujuće strelice, PDA za provaljivanje šifri, kreditna kartica s kojom zapravo sabotirate (pomoću virusa) računalne sustave, ključeve kojim elektrizirate neprijatelje, mobitel koji ispaljuje kuku s užetom i naravno, Bondov Omega sat s laserom za prženje lokota i brava. Posebno su korisne Q-Specs naoučale koje imaju tri moda. Night vision za koji valjda znate čemu služi, zatim toplinska slika koja vam omogućava da lako uočite ljudske mete, te zadnji i možda najzanimljiviji mod gledanja kroz zid. Sada više ne morate provaliti u sobu i primiti hrpu metaka, pa izgubiti pola healtha. Prvo možete pogledati što se nalazi iza vratiju i tek onda znajući gdje ćete pucati ući u sobu. Naravno taj mod ima ograničenu daljinu kroz koju dopire. Isto tako, naočale imaju baterije koje se troše, pa im je potreban oporavak. To je slučaj sa svim električnim i elektronskim gadgetima što daje dozu realističnosti. Za oružja i gadgete zbilja nemam što prigovoriti.-Slaba interaktivnost i čudan AI-

Kada zapucate u protivnike, oni neće pustiti ni kapljicu krvi što je već EA-ev standard. Ne znam je li to zbog Talibana i terorizma, ali znam da mi to ne smeta puno. Uostalom, najbolji FPS godine Medal of Honor nema krvi, pa se nitko nije bunio. AI protivnika je u najmanju ruku čudan. Dok će vas jedan neprijatelj na daljini od 100 metara primjetiti čim otvorite vrata, drugi će pak na tri metra dok vi trčite pored njega blejat u šarena vrata. Ili što je još gore, ispričat ću vam jedan primjer. Stoje dva lika daleko jedni od drugog dva ili manje metra. I ja snajper u ruke i pogodim jednog, a drugi i dalje stoji kao da vegetira. To je zbilja smiješno. Ono što možda baš i nije na razini jednog shooter/sneakera je slaba interaktivnost. Jedino što možete napraviti je izbušiti zid rupama što doduše izgleda savršeno. Svaki tip zida ima svoju teksturu koja odlično pristaje uz pozadinu, a ne kao u drugim igrama u kojim se kad zapucate u zid vidi kako se taj trenutak nacrta neka mrlja na zidu, a ne izbuši rupa. Možete još i razbijati stakla, ali to je sve. Nema kao u NOLF-u 2 razvaljivanja stolaca, rušenja boca i odvrtanja žarulja.-Vrlo rijedak primjerak ugodnog FPS doživljaja-

Ovo je, kao što ste vidite, završni paragraf, stoga bih trebao zbrojiti i oduzeti stvari i zaključiti recenziju. Ovako, igra je u cjelini vrlo kvalitetno osmišljena i izvedena izuzev nekih stvari kao što su interaktivnost i AI. Ali ono što vas tjera da je i dalje igrate je njena ugodnost koja je postignuta savršenom kombinacijom level designa i Bond atmosfere. Svi ti Bond gadgeti, cutscenovi i dvosmislene rečenice su beskprijekorno prenijeli filmsku atmosferu u ovoj igri iako nije rađena po filmu. Moram priznati da me je zadnja misija u svemirskoj stanici impresionirala svojom autentičnosti i originalnosti te sličnosti s Moonrakerom. No, nemojte shvatiti da je igra rađena po tom filmu, ima tu drugih stvari koje su preuzete iz drugih filmova, no ovo mi je ostalo najviše u sjećanju. Sve u svemu, ova igra je jedna od rijetkih igara koje sam igrao s lakoćom uživajući i ugodnoj atmosferi i razvijanju priče. Mogu reći da bih je mogao preći i po nekoliko puta, a vama svakako preporučujem da ju odigrate bar jednom. Zanima vas ocjena? Pa, eto, pošto kao recenzent moram biti objektivan dat ću joj ocjenu 87%, a kao James Bondov fan bi joj dodao još 5%. Toplo vam ju preporučujem. A isto se tako toplo nadam da ćemo u budućnosti mi PC gameri dobiti 007 igru baziranu na nekom 007 filmu i svakako, ovaj puta ne bez vožnje.

ps2pc @ 10:30 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, travanj 18, 2007
Svoje probleme u nekoj igri za PC ili PS2 šaljite na moj E-mail:  budi5875@yahoo.com
ps2pc @ 11:00 |Komentiraj | Komentari: 0
Hitman: Blood Money


Naruči

Nakon toliko nezgoda, odgoda i svega ostalog na naše ekrane ponovno se, u još ljepšem, vrućem i ćelavijem dizajnu, vraća Agent 47. Dali se ovaj nastavak može pohvaliti nekim napretkom od katastrofalnog Contracts-a, doznajte u ovoj recenziji.

U najnovijem "Hitman" nastavku ponovno su posrijedi najnovije misije namjenjene isključivo, od strane agencije, za našeg dragog klona Agenta 47, koje jednostavno mora prihvatiti :) i krenuti u nove životne izazove:). Odmah na početku moram skrenuti pažnju na najnoviji feature "Blood Money" koji je i najzanimljiviji dio ovog nastavka, no o tome ćemo kasnije.

Igra je podijeljena na 13 raznovrsnih levela, koji nemaju neku međusobnu povezanost, ali kao takvi tvore priču. I dalje je cilj svake misije na što precizniji i tiši način ukloniti metu, što se postiže s jednim predivnim izumom zvanim Fiber Wire :).Nakon svakog završenog levela, dobiti ćete detaljnu statistiku o svojim podvizima unutar levela ovisno dali ste igrali stealth ili "ubi sve živo i neživo" stilom. U odnosu na dotično agencija će vas nagrađivati određenim svotama novca, odnosno "krvavim novcem". Sigurno se pitate što s tim "Bloody" novcem...pa, zvuči li vam zanimljivo da od toga "krvavo zarađenog novca" na svoj revolver dodate nekoliko upgradeova, npr. prigušivač, laser i ostale igrarije te time budete još bolji i efikasniji u napredovanju. Svaka vrsta oružja ima u prosjeku 10-ak upgradeova, no ukoliko ne želite ne morate ih ni nabavljati, ali osobno ih preporučujem jer je igra još zabavnija kada na svoj pištoljčić fiksirate laserski zoom:). Upravo taj novi feature donosi svježinu u Hitman serijal, za razliku od svog prethodnog nastavka.Osim što imate više načina za uspješan završetak misije, igra vam nudi i da se prerušavate u svaki mogući odjevni predmet koji zateknete na ulici:). Iz dotičnog logički možete zaključiti da se za uspješan završetak levela morate preoblačiti kako bi odvukli pažnju potencijalnim čuvarima, policajcima... Ukoliko mislite da ubojica mora biti tih i profesionalan, onda ćete sigurno imati dosta posla oko realiziranja dotičnog. Tako nećete ostaviti za sobom svoje prepoznatljivo crno odijelo jer će vas njegovo "spašavanje" koštati određenu svotu novca. Same shit je i sa specijalnim oružjem koje nosite na misiju. Dodatan trošak su i svjedoci koje ostavljate, a snimka na kojoj šećete mjestom ubojstva nije nimalo dobra stvar. Sve to pridonosi povećanju vaše "notornosti", pa vam zbog dotičnog neće biti nimalo lako u sljedećoj misiji. U biti svaki posao koji obavite donosi ogromnu količinu novca pa si možete priuštiti sređivanje bilo kakvog problema plaćanjem "kazni", a još uvijek će vam ostati dovoljno love za nadogradnju opreme. Da je IO Interactive malo više posvetio vremena tom segmentu, novi nastavak bi bio puno, puno zanimljiviji. Ovisno na kojem nivou težine igrate igra zan biti podosta teška, inače, nemojte igrati na najlakšem nivou (Rookie) jer ćete samo pokvariti fenomenalnu igru.

Što se tiče tipova zadataka, većinom se svode, kao što sam spomenuo, na ubij toga i toga, i bježi. Ako ćete kroz čitavu igru vapiti za nečim što bi razbilo tu monotoniju, način možete potražiti u odličnoj grafici, tako da nije ni čudo što je za igranje na low detaljima potrebna grafička kartica koja podržava Shader Model 2.0. Dolaskom novog nastavka Agent 47 dobiva i neke nove mogućnosti, pa ovog puta ćete moći koristiti ljude kao štitove, moći ćete leševe skrivati u određene sanduke, skrivati se u ormar i sl.Međutim, ono što kvari ukupni dojam dotičnog nastavak je upravo AI koji je tokom igre blago rečeno, "ubi bože". Iako osim toga igra nema nekih većih propusta, dotični je dovoljan da bi se ugrozila ukupna igrivost. Na kraju svega vrijedi reći, da se Hitman konačno vratio svojim korijenima stoga ukoliko imate 350 kn viška, definitivno nabavite i odigrajte.Ovog agenta koji se upravo vratio sa praznika i vraća se svome najboljem poslu.Ovog Hitmana jednostavno morate odigrati.

ps2pc @ 10:45 |Komentiraj | Komentari: 0
Hitman 2


NaručiTetovirani plaćeni ubojica dočekao je i svoj drugi nastavak. U igri su ostale sve dobre stvari iz prethodnog dijela, a dodane su i neke nove, zbog kojih bi ova igra mogla dobiti nove fanove. Priča se nastavlja na događaje iz prvog dijela, kada se naš lik nakon završnog obračuna povlači iz posla.Nakon otmice njegovog zaštitnika na početku drugog dijela, odlučuje se vratiti u Agenciju i nastaviti karijeru. Priča nas dalje vodi kroz razne misije po cijelom svijetu. Najveća novost u igri je konačno dodana save opcija, zbog koje su mnogi pokopali prvi dio. Ne možete doduše spremati poziciju neograničeno, nego sedam puta u misiji, plus bonus save opcija.Naglasak u igri je i dalje na stealth prolaženju, makar imate sasvim dovoljan arsenal oružja na raspolaganju. Misije u većem dijelu možete prijeći na nekoliko načina, ovisi koji pristup vam se više sviđa. Jedinu poteškoću čine misije koje morate završiti u zadanom roku, tako da nemate puno vremena birati lakši put. Mapa je iznimno korisna u takvim trenucima i izvrsno je napravljena, jer na njoj vidite pozicije i kretanje svih stražara, mjesta gdje su vam važne informacije ili stvari te kretanje vašeg cilja. Oružje je i dalje isto, ali ga više ne kupujete prije svake misije, nego ga uzimate iz vašeg skloništa i sami birate koje ćete ponijeti na naredni zadatak. Ostala je i mogućnost mijenjanja odjeće, ali to ne olakšava puno situaciju, jer su neprijatelji vrlo oprezni i brzo vas otkriju.

Grafika je slična onoj iz prvog dijela, lijepa je i detaljna, a svi prostori i lokacije su realni i odgovarajući. Posebno su uvjerljivi glasovi dvoje glavnih likova, a in-game animacije su dobro napravljene, jasne i zanimljive.
Ukratko, dobra, napeta i zanimljiva igra.

ps2pc @ 10:44 |Komentiraj | Komentari: 0
Hitman 3: Contracts


Hitman serijal, koji prati avanture Hitmana 47 dobio je svoju treću inkarnaciju, koja uvodi interesantnu priču i vraća igrača sa sam početak serijala. Uvodna animacija nam pokazuje početak priče koja se vrti oko toga da je Hitman poslan na novi zadatak u Pariz, ali iz nekog razloga misija kreće po zlu i 47 biva teško ranjen. Tako se on polumrtav prisjeća raznih zadataka koje je obavljao mnogo prije incidenta u Parizu, odnosno vi igrate ono čega se on sjeća iz svoje prošlosti.To su uglavnom reciklirane misije koje smo mogli vidjeti u prvome dijelu (drugi dio je iz nekog razloga izostavljen), pa ćemo tako ponovo šetati ulicama Roterdama, Hongkonga, Budimpešte, a tu je još i ona ludara ispod koje je skriven laboratorij u kojem je 47 nastao. Dok u igri postoji samo 4-5 svježih misija koje nisu već viđene u prethodniku, stare misije su kompletno redizajnirane i gotovo neprepoznatljive, a ciljevi su drukčije postavljeni te postoji više načina za završavanje misije što u jedinici nije bio slučaj. U misijama su ciljevi uglavnom kokanja nekih mafijaških tipova, ali ima tu i drugih poslića koji variraju od oslobađanja otetih, krađe, ostavljanja krivih dokaza, baratanja eksplozivom i sličnih koje klijenti naveliko traže i masno plaćaju. Igru je moguće igrati u trećem ali i u prvom licu, a način igranja je u potpunosti ostavljen na izbor igraču. Inteligencija protivnika i nije baš na zavidnoj razini, ali služi svrsi za koju je namijenjena, pogotovo na višim stupnjevima težine. Interakcija s okolinom je obogaćena nekim sitnicama koje se nisu pokazale hvalevrijednima. Jedino se prekid dovoda struje na glavnoj sklopci pokazao vrijedan spomena, jer znamo da žarulje ne svijetle bez struje pa ovo uz pomoć nightvisiona otvara nove taktičke mogućnosti.Samo neka od prisutnih oružja u igri su: štap za biljar, mesarska kuka, razni kuharski noževi, famozna klavirska žica, injekcija, AK47, UZI, skraćena sačmarica, Steyr Aug, CZ2000, GLOCK, pozlaćeni DESERT EAGLE… Sve u svemu oružja ima dosta. Metak do dva, iz većine vatrenih oružja je dostatan da stražara pošalje u mrtvačnicu, tako da nema prevelike razlike između oružja. Mete je također moguće eliminirati na neizravne načine npr. postavljanjem otrova u piće ili jelo. Developeri su napravili jednu glupost, nažalost onemogućili su odabir opreme prije misije. Naime u misiju ulazite sa unaprijed definiranim oružjima, no dobro u tu paletu je barem moguće dodavati nova oružja završavanjem pojedine misije sa najboljim ratingom (Silent Asasin). Definitivno najlošije je to, što nemate nikakve upute prije početka misije koje bi vam detaljnije objasnile što vam je činiti, niti ne dobivate priliku proučiti mapu da bi se mogli orijentirati za vrijeme misije. Tek kada bez znanja što vas čeka, započnete misiju omogućen vam je pregled ciljeva, a radi nepoznavanja terena i pozicije ciljeva biti ćete dezorijentirani. Inventorij je također riješen na loš način, u stilu jednog Tomb Raidera, u kojemu se predmeti mijenjaju scrolanjem u lijevo i u desno, prijašnji model inventorija je bio funkcionalniji i daleko brži.Grafika je jako dobra, identična je onoj u Hitmanu 2 samo s manjim izmjenama i nekim novim efektima. Engine i nije baš najkvalitetnije optimiziran, pa ne očekujte da se igra u raznim situacijama vrti na konstantnom broju fps-a. Zvučna kulisa je odlična i svi zvukovi od oružja pa do dijaloga su vjerno preneseni u igru. Prigovor ide lošoj sinkronizaciji usnica sa govorom. Glazba je jako dobra, te svaka misija ima svoju vlastitu glazbenu temu koja ponekad čak zna uživjeti čovjeka u igru. Nakon svega ovoga, Hitman Contracts ostaje tek prosjek jer je ogromna većina elementa u igri već viđena u njegovim prethodnicima, a zbog premalo inovacija u odnosu na dvojku jednostavno gubi smisao.

ps2pc @ 10:44 |Komentiraj | Komentari: 0
Hidden And Dangerous 2


NaručiNapokon nam je došao i nastavak popularnog originala Hidden & Dangerousa Illusion Softworksa izdanog još davne 1999. Dakle, riječ je o pucačini iz prvog lica u vrijeme drugog svjetskog rata. Nalazite se u ulozi elitnih vojnika Specijalnih zračnih snaga (SAS) i vaše misije variraju od borbe sa Njemcima u Europi pa do Talijana u Africi. Kroz igru vodite grupu od četiri vojnika.Pri prvom pokretanju, na glavnom izborniku, morate kreirati svoj profil. Nakon toga, nudi se velik izbor modova, od kojih je najbolje započeti kampanju. Osim standardne kampanje tu su još i Lone Wolf, Carnage, Samostalna misija i Samostalna misija - Carnage. Lone Wolf je identična kampanji samo što se igra sa samo jednim vojnikom, predviđena za iskusnije igrače. Carnage je način igranja gdje vodiš cijelu grupu, ali uz standardni zadatak moraš ubiti sve neprijatelje. Samostalna misija je mogućnost ponovnog odigravanja već prije završene misije unutar kampanje. Naravno, prisutan je i multiplayer mod u kojem ima stvari koje nisu prisutne u samostalnim misijama od kojih se može spomenuti pozivanje pojačanja.

Minimalni zahtjevi koje je definirao proizvođač   Testna konfiguracija
 • Intel Pentium III/AMD Athlon 1 Ghz
 • 128 MB RAM-a
 • 2.4 GB Slobodnog diskovnog prostora
 • 32 MB Direct 3D i DirectX 8.0 kompatibilna grafička kartica
 • DirectX 8.0 kompatibilna zvučna kartica
 • 4x CD-ROM
 • Windows 98/ME/2000/XP
 
 • Athlon™ 2000
 • NVIDIA GeForce4 TI4200 128 MB
 • 1024 MB RAM
 • 80 GB HDD WD 7200 RPM 8 MB Cache
 • Windows XP with DirectX 9.0b


Na startu se prolazi tutorial. Tu se već po poznatom receptu prolazi proces upoznavanja sa okolinom i upravljanja likovima. Slijedi odabir vojnika za misije. Bira se između 30 vojnika, svaki sa svojim jedinstvenim atributima. Još je tu i izbornik za opremanje svakog od njih i spremni ste za igru. Kako napredujete kroz igru, tako i vaši vojnici napreduju. Poboljšavaju im se atributi ovisno o mjeri koliko su doprinjeli izvršenju zadatka. Tu dolazi do izražaja važnost čuvanja vojnika, jer ako vam je jedan vojnik jako dobar i puno je napredovao, šteta je da pogine. Možete upravljati sa svim likovima, ovisno po želji, ali samo sa jednim istovremeno. Upravljnje ostalim je izvedeno pomoću naredbi koje izvikujete, a vaši vojnici ih slušaju.Tu, na žalost počinju mali bugovi koji znaju živcirati jer se vojnici ne ponašaju uvijek u skladu s naredbama. Ipak, u većini slučajeva nije presudno za misiju, osim za vaše živce. Još jedan bitan segment igre je taktika. Naime, nudi se mali taktički mod unutar same igre, gdje se igra zamrzne i vi možete davati putanje svakom vojniku. Uz putanje, naređujete vrstu hoda, položaja tijela i agresivnost vojnika. Tako nakon što odaberete taktiku napada vojnici izvršavaju zadane naredbe. Osim zorno repliciranih oružja koje dočaravaju realnost drugog svjetskog rata mape su također izvrsno napravljene. Velike su, prostrane i šumovite. Na njima se nude i slučajno raspoređena vozila koja možete iskoristiti za ubrzano napredovanje. U realnost još spada i tiho ubijanje protivnika nožem, zarobljavanje protivnika kojima onda možete oduzeti uniformu i zamaskirani prolaziti pored neprijatelja bez da vas primjeti. To je na pojedinim misijama vrlo važno jer nećete biti u mogućnosti ubiti sve protivnike.Grafika u igri je odlična, nema nekih lako zapažljivih pogrešaka i igra radi vrlo glatko sa svim detaljima uključenim. Animacije su isto vrlo dobre, kao i zvuk kroz igru. Vezano uz bugove, umjetna inteligencija je također nešto što je moglo biti bolje. To se očituje kroz nekonstantnost i glupost. Ponekad se ponašaju vrlo pametno, skrivaju se, saginju i pocaju iz zaklona, a ponekad trče prema vama glavom bez obzira. Zbog svega toga igra je do danas doživjela tri zakrpe. To i nije neka novost za novije igre, ali kod ove je bitno spomenuti jer je njihova veličina stvarno impresivna. Prvo, izašla je verzija 1.02 veličine 25 MB, nakon toga 1.03 veličine 65 MB i za kraj 1.04 veličine 15 MB. Da bi dobili najnoviju verziju, morate imati sve prethodne, što ukupnu zakrpu igre dovodi do veličine od preko nevjerojatnih 100 MB. Na žalost, igra je testirana u verziji 1.00 pa se zato i događaju ti sitni bugovi. No, instalacijom zakrpi ti bi se problemi trebali u potpunosti riješiti.I za kraj, zaključak. Igra je vrlo dobra, obuhvaća sve elemente taktičnosti i pucačina, kao i vrlo dobro grafičko sučelje. Pregršt misija i veličina mapa garantiraju puno sati zabave. Nije klasik, ali je vrlo zabavna za igranje

ps2pc @ 10:43 |Komentiraj | Komentari: 0
Gothic 2


Gotihc 2 je 3D RPG iz trećeg lica. Kad sam prvi put uključio ovu igru ulazak u nju je bio tako beznadno dug da sam jeo i usput obavio još neke sitnice prije početka igranja. Zato bi vam najbolje bilo da prije igranja odmah iz system direktorija igre obrišete datoteku vscrd.exe ili tako nešto s obzirom da ona samo usporava učitavanje igre (To činite na vlastitu odgovornost ;) ). Također, jednom kad uđete u igru bilo bi pametno promjeniti default kontrole.

A nakon tih početnih muka (i nekih koje se provlače kroz samu igru) imate priliku zaigrat jednu od najgenijalnijih igara ove godine...koja se izravno nastavlja na svog prethodnika (kojeg ja, šteta, nisam igrao) gdje nakon što je glavni junak (koji nema ime) porazio glavnog antijunaka i tom prilikom naj**o. Iz frke ga vadi čarobnjak Xardas, dovodi ga u svoj "montažni" toranj i objašnjava mu da se nad svijet nadvila nova nevolja, zmajevi. Tu vi upadate i krećete još jednom spasiti svijet, koji je btw stvarno ogroman i u kojem ćete se pošteno zabaviti i namučiti da ga spasite. A namučiti se na početku stvarno hoćete jel će vam trebat jako puno vremena da se priviknete na kontrole, u početku jako, jako tešku borbu i to da igra nema nikakvu taktičku pauzu pa morate sve raditi u realnom vremenu, što bi vas moglo odbiti od igre. Ali to nikako nemojte dopustiti, poslije ćete sami sebi zahvaljivati.Zašto, pitate se vi...ova igra vam omogućuje da se uživite u svijet u kojem se odvija u tolikoj mjeri da ćete nakon gašenja računala još uvijek razmišljati o njoj, čime se može pohvaliti jako malo igara. Sitnice kao pravljenje svog oružja (izrada mačeva i sl.), pečenje mesa, plivanje, ronjenje, možete praviti svoje napitke, stvarati svoje rune...ma ludilo. Luda atmosfera kojom zrači ova igra i koja se teško može naći u drugim igrama jedan je od najjačih aduta Gothicovog svijeta. Izmjena dana i noći, vremenskih uvjeta, cvrkutanje ptica, pucketanje vatrice predvečer i raznih drugih "stvarnih" događaja ostavit će vas bez riječi. Također morate paziti i na svoj društveni status i bilo bi jako pametno da se što prije zaposlite(!!). Fora je i to što ako imate veze možete jako puno dogurati tako da je pouka-sprijateljujte se.

U igri možete odabrati između tri klase (e da, ovo je rpg, nisam vam reko?) - paladin, mage i mercenary, te još i thieves guilda (lopova jelte) neovisno o osnovnom izboru. Ovo s lopovima je stvarno fora jel će vas oni naučiti krasti, šuljati se i slične sitnice s kojima je život lakši, puuno lakši.A grafika, pa grafika je dobra ako imate jako računalo. Ako nemate - smanjite detalje. Sad zaozbiljno, igra je stvarno zahtjevna. Za igranje na max.detaljima bez trzanja trebat će vam stvarno jako računalo cca nekih 2.2 ghz, puno RAM-a i naravno novija grafička. Ako možete nabaviti igru, nabavite je i uživajte i ne dopustite da vas početak odbije, biti ćete mi zahvalni:))

ps2pc @ 10:42 |Komentiraj | Komentari: 0
Guild Wars - prvi pogled


NaručiArenaNet

Sve je počelo sada već davne 2000.godine kada su iz Blizzarda istupila 3 ključna člana razvojnog tima i odlučila osnovati vlastitu tvrtku pod imenom Triforge. Bili su to Mike O'Brien, Patrick Wyatt i Jeff Strain.
Mike O'Brien je do tada u Blizzardu bio direktor tvrtke, jedan od vodećih programera Warcrafta 3 (čiji je grafički engine osobno napravio), arhitekt i jedan od vodećih programera Battle.net-a, a sudjelovao je i u programiranju igra Starcraft, Diablo i Warcraft 2.
Patrick Wyatt je bio Blizzardov podpredsjednik odjela za istraživanje i razvoj, jedan od vodećih programera Battle.net-a, također je sudjelovao u izradi igra Starcraft, Diablo i Warcraft 1 i 2.
Jeff Strain je bio vodeći programer trenutno vrlo popularnog Blizzardovog mmorpg-a World of Warcraft, a sudjelovao je u programiranju igra Warcraft 3, Starcraft i Diablo. Triforge se u međuvremenu preimenovao u ArenaNet, a projekt na kojem su radili od 2000.godine do danas je igra Guild Wars.Guild Wars

Guild Wars je u biti akcijski online RPG fantasy tematike koji uzima najbolje elemente današnjih MMO-igra (massively multiplayer online) i kombinira ih sa novim dizajnom baziranim na misijama koji uklanja neke od zamornih stvari koje se moraju raditi u online igrama. Tako, za razliku od većine MMORPG-ova, Guild Wars neće imati ogromni stalni svijet po kojemu igrač onda mora putovati "stoljećima" kako bi došao do određene lokacije ili quest-a nego će imati svijet koji kombinira stalne i ne-stalne dijelove. Tako će naprimjer kao stalni dijelovi postojati gradovi, outpostovi i sl. okupljališta u kojima će se igrači moći okupljati, pronalaziti nove prijatelje/suigrače i formirati party koji će zatim ići na određeni quest...a ne-stalni dijelovi su primjerice upravo questovi, tj misije. Svaki quest se odvija u "pocket" dimenzijama koje su odvojene od ostatka igre pa tako svaki party ima jedinstvenu quest mapu. Ovakav pristup znači da više nema čekanje u redovima kako bi završili neki quest, isto tako ne može se dogoditi da dođete u neku špilju/tamnicu i otkrijete da je netko tu bio prije par minute i sve pobio/pokupio. Igra ima dinamični sistem questova pa tako igrači imaju ogromnu slobodu i mogućnost manipulacije samog svijeta oko sebe, i sve što pojedini igrač napravi će utjecati na njegovu budućnost i buduće questove. Isto tako, zahvaljujući ArenaNet-ovoj tehnologiji streaminga, igrač nikada neće morati čekati izlazak i downloadati patcheve koji donose zakrpe ili novi sadržaj jer će to sve igra raditi sama u pozadini dok igrač igra...što u biti znači da će svaka promjena i dodatak u Guild Wars svijetu biti automatski dostupna svim igračima.Skillovi

Jedno od glavnih obilježja igre koje ju odvaja od konkurencije je jedinstveni skill sistem koji će natjerati igrače da razmišljaju strateški prije i tijekom borbe. Pojedini skillovi imaju utjecaja na prijateljske jedinice što znači da dobro osmišljena taktika i suradnja svih članova tima uvelike pridonosi uspjehu. No osim na prijateljske jedinice skill-ovi također mogu utjecati i na neprijateljske jedinice, npr. ako igrač baci heal on će liječiti sve jedinice koje se nađu u krugu djelovanje čarolije, bile on prijateljske ili neprijateljske, pa treba paziti kada i gdje će se što napraviti. Skillova će u samoj igri biti preko 150 za pojedinog heroja, s time da će se broj s vremenom povećavati, no svaki igrač na početku pojedinog questa može odabrati samo 8 skillova pa treba dobro procjeniti što će mu koristiti, a što ne i dogovoriti se sa suigračima iz party-a.Guildovi

Osim mogućnosti razvijanja likova rješavanjem raznih misija i questova igrač se također može odlučiti fokusirati na borbu protiv drugih igrača u "head-to-head PvP" natjecanjima ili pak ratovanje između guildova. Igra je dizajnirana tako da se nagrađuje igračeva vještina i timski rad, a ne vrijeme koje pojedini igrač provede igrajući, što znači da netreba trošiti beskrajne sate na levelanje svojeg lika kako bi ostvarili neku prednost ili bili jednaki sa ostalima već samo treba koristiti glavu. U igru je ugrađena podrška za guildove što znači da, među ostalom, igrači mogu osnivati vlastite guildove sa mogućnošću stvaranja vlastitih (jedinstvenih) grbova, posjedovanja "guild hall"-ova i dopisivanja sa drugim članovima guilda preko poruka unutar igre. Pojedini guild-ovi mogu izazvati druge guild-ove na borbu, natjecati se za kontrolu nad ključnim dijelovima svijeta...a svi guild-ovi će biti rangirani na svjetskoj ljestvici koja će se objavljivati na igrinoj stranici.Heroji

Igrači će unutar igre moći kreirati svoje heroje po želji i to tako da im odaberu spol, muški ili ženski, veličinu heroja i njegov profession, odnosno zanimanje. Ukupno postoji 6 zanimanja između kojih se igrač mora odlučiti za 2, a to su: Warrior, Ranger, Monk, Elementalist, Mesmer i Necromancer. Kao što je već spomenuto, svaki heroj će imati na raspolaganju 150 skillova, po 75 od svakog zanimanja, koje će koristiti u svojim pustolovinama, a unutar pojedinog Guild Wars account-a igrač može kreirati maksimalno 4 heroja. Heroji se mogu izbrisati i ponovno kreirati kada god to igrač želi pa tako može isprobavati razne kombinacije dok ne nađe heroja koji mu najviše odgovara.

Warrior
Warrior heroji su fizički najjači u igri. Imaju najveći health, kao i otpornost na damage, i mogu nositi najteže armor-e što im omogućava dodatnu zaštitu. Toughness je glavni atribut warrior-a i mogu ga koristiti samo heroji koji Warrior odaberu kao glavno zanimanje. Sposobnosti koje donosi ovo zanimanje su: Shouts, Knockdown i Weapon Specialization. Shouts omogućuje heroju da tijekom borbe privremeno ojača svoje suigrače tako da im poveća damage ili armor. Knockdown baca protivničkog igrača na pod i onemogućuje mu bacanje magija i izvođenje kompleksnijih skillova. Weapon Specialization omogućuje heroju da se specijalizira za jedno od 3 oružja: mač, sjekiru i čekić. Mač i sjekira se mogu koristiti u kombinaciji sa štitom, dok je čekić two-handed weapon pa igrač ne može imati štit, ali zato zadaje vrlo veliki damage.

 

Monk
Monk heroji uglavnom služe kao potpora ostatku tima tako što ih liječe i štite pomoću protective čarolija. Divine Healing je glavni atribut Monka i mogu ga koristiti samo heroji koji Monk odaberu kao glavno zanimanje. Sposobnosti Monka su Resurrection i Upkeep Enchantments. Resurrection omogućuje Monku da digne iz mrtvih poginulog suigrača iz svojeg party-a, a Upkeep Enchantments čarolije stavljaju trajne bonuse na odabranog igrača koji mogu upijati ili odbijati damage. Monkovi su također vrlo efektivni u borbi protiv undead stvorenja.

 

Necromancer
Necromanceri se specijaliziraju za bacanje raznih kletvi na neprijatelje te im tako onemogućuju ili oslabljuju napade i magije. Također posjeduju razne skillove za dizanje undead stvorenja iz mrtvih igrača. Soul Reaping je glavni atribut Necromancera i mogu ga koristiti samo heroji kojima je Necromancer glavno zanimanje. Sposobnosti koje posjeduju Necromanceri su Undead Minions i Wells. Undead Minions omogućuje dizanje undead stvorenja iz mrtvih igrača, a Wells su stacionarne čarolije koje pomažu Necromanceru i njegovim suigračima, a kao izvor njihove snage služe obližnja mrtva tijela.

 

Ranger
Ranger heroji kao glavno oružje koriste luk i strijelu, a osim toga imaju skillove koji im omogućuju postavljanje zamki za neprijatelje i pripremu za borbu u vidi poboljšanja oružja da daje veći damage i sl. Expertise je glavni atribut Rangera i mogu ga koristiti samo heroji kojima je Ranger glavno zanimanje. Sposobnosti koje posjeduje su Beast Mastery i Nature Lore. Beast Mastery omogućuje rangeru da dresira životinju iz divljine koja će mu zatim postati stalni suputnik. Moguće je dresirati tri životinje: Warthog, Bird of prey i Lynx. Nature Lore su močne čarolije koje omogućuju Rangeru da baca enchantmente koji utječu na cijeli svijet.

 

Elementalist
Elementalist heroji su močni čarobnjaci koji koriste čarolije bazirane na 4 prirodna elementa za borbu. Tako imaju Fire čarolije koje uglavnom zadaju damage na više neprijatelja odjednom, pa Air koje se više fokusiraju na pojedinog neprijatelja, Earth koje služe za obranu i Water kojima se usporava ili onemogućava kretanje neprijatelja. Energy Storage je glavni atribut Elementalista i mogu ga koristiti samo heroji kojima je Elementalist glavno zanimanje. Dodatne sposobnosti koje posjeduju su Wards, Exhaustion Spells i Glyphs. Wards su magična polja koje Elementalist može summon-ati, a donose poboljšanja i/ili štite suigrače. Exhaustion Spells su vrlo jake čarolije koji zadaju veliki damage, a Glyphs omogućuju povećanje snage idućeg skilla koji će upotrijebiti.

 

Mesmer
Mesmer heroji su svojevrsni čarobnjaci koji se fokusiraju na tri grupe skillova: illusion, domination i inspiration. Illusion služi za usporavanje neprijateljeva kretanja ili određenog skilla, domination uglavnom nanosi damage, a inspiration krade neprijateljev energy kada koristi određene skillove. Fast Casting je glavni atribut Mesmer heroja i mogu ga koristiti samo heroji kojima je Mesmer glavno zanimanje. Dodatne sposobnosti koje posjeduju su Mantras i Hexes koji ima omogućuju bacanje protective čarolija na sebe ili pak bacanje kletvi na neprijatelje sa raznim učinkom.


Zaključno

Ovo je jedna od onih igra koje pokušavaju unjeti novosti u određeni žanr, pa tako nekima će se to sviđati, nekim ne... u krajnjem slučaju sve ovisi o tome što netko voli, a što ne tako da su te novosti nekima plus, a nekima minus. O samoj grafici neću ništa ni pisati, kažu da slika vrijedi tisuću riječi i ja se slažem s time. No osim toga svega klasičnoga, ono što je veeeeeeeeeliki plus ove igre nasprem većine drugih MMORPG-ova i što je za svaku pohvalu jest činjenica da se za igranje igre NE mora plaćati mjesečna pretplata. Igra izlazi 28.travnja (za 6 dana) stoga svi zainteresirani još uvijek se mogu predbilježiti za igru putem webshopa i tako ostvariti pravo na 10% popusta. Cijena igre će se kretati oko 300kn.

ps2pc @ 10:42 |Komentiraj | Komentari: 0
Ghost Master


NaručiOvo je svakako originalna igra o kojoj pišem sa ponosom. Što je čini tako posebnom i specifičnom? Činjenica da trebate protjerati ljude iz kuće plašeći ih raznim duhovima, vješticama, sablastima i poltergeistima. Zvuči zanimljivo?! Ova igrica i nema neku priču nego jednostavno počinjete igrati i plašiti.

Minimalni zahtjevi koje je definirao proizvođač   Testna konfiguracija
 • Amd/Intel Pentium 233 MHz
 • 3D grafička kartica
 • 32 MB RAM
 
 • Athlon XP 1700
 • GeForce 2
 • 224 MB RAM
Prvi nivo na kojem sam testirao svoje sposobnosti je kuća sestrinstva. Na početku možete izabrati samo četiri duha. Svaki od njih ima svoje specijalne osobine. Svaki napad, odnosno plašenje troši određenu količinu plazme, pa tako ako nema plazme nema ni plašenja. Mlade cure je najlakše zastrašiti. Pošaljite jednog svog duha u kuću i one će se razbježati i trčati dok ne polude (što je ujedno i cilj ;)).U svakoj kući imate skrivene duhove koje možete osloboditi. Da bi ih oslobodili trebate ispuniti posebne zadatke koje vam svaki od njih zada. Kada ih oslobodite oni će postati vaši vjerni podanici tj. moći ćete ih koristiti u budućnosti na drugim nivoima. Čitanjem biografija ljudi i duhova možete saznati kako ih prepasti, iskoristiti ili osloboditi. Ta vam biografija neće trebati na prvom nivou jer će biti dovoljno da pošaljete duhove u kuću da naprave tulum.Svaki duh ima svoju određenu sposobnost. Naprimjer jedan može raditi kaos sa električnim uređajima: televizor, frižider, radio... drugi može sa vodom raditi kaos: lokva, kada...itd. Ako vam sve skupa postaje zbunjujuće to je zato što Ghost Master jest takav, i u žanru akcije kaos postaje neopisiv. Ova igrica ima pogled iz, možemo reći ptičje perspektive i to često kod takvih igrica predstavlja problem sa kamerom. U ovoj igrici to je baš suprotno, ona ima najbolju kameru koju sam dosad vidio. Osim iz normalnog pogleda, na svijet možete gledati i iz očiju likova koje plašite. Kad prebacite na tu kameru čujete otkucaje srca tog lika, ako je jako uplašen srce će kucati ubrzano, a ako nije uplašen srce će normalno kucati. Grafika nije baš za pohvalu (više je onako solidna), plašenje je dočarano na vrlo slikovit način.Riječ je o vrlo zanimljivom naslovu koji se isplati odigrati, ali nije za svakoga. Više je za ljubitelje strateško-menadžerskog žanra igara. Jedna od mana joj je također nedostatak multiplayer podrške pa tako nakon što se završe nivo koji su dio kampanje više nemamo što igrati, no ipak je ovo originalna igra neočekivane dubine i ideja!

ps2pc @ 10:41 |Komentiraj | Komentari: 0
Frontline Attack: War over Europe


Čini se da je ove godine tematika igara 2. svjetski rat. Edios Interactive otkupio je ovu igru te ju izdao pod svojim imenom. Igra dolazi na 2 CD-a. Ako igrate kampanju moći ćete izabrati 3 strane: Ruse, Amerikance i naravno Nijemce. Zanimljivo je to što su misije povijesne pa tako npr. ako ćete igrati s Rusima imat ćete bitku za Kursk i bitku za Moskvu ili sa amerikancima bitku za Francusku. Ako pak ne želite igrati po misijama, postoji multiplayer opcija te skirmish. Igra ima dosta lijepu grafiku budući da je RTS; naravno postoje i one s boljom grafikom.

Početni nivoi se većinom sastoje od misija u kojima dobijete nekoliko tenkova, nekoliko ljudi te zadatak da osvojite neko selo ili pronađete svog špijuna koji je skriven i okružen neprijateljima. U takvim misijama najčešće morat ćete dobro paziti na jedinice, raspored, formaciju i ostale stvari. U igri postoji mnoštvo jedinica, naročito oklopnih. Od ljudi imat ćete pješadince, protuoklopnu diviziju, klasične «flamere», te granatere. Od oklopnih imat ćete vrlo veliki izbor: mnoštvo lakih i teških tenkova, protu-avionskih oklopnih vozila, haubica, višecjevnih bacača raketa, protupješadijskih oklopnih vozila i mnoga druga. Svaka jedinica ima svoje specijalno svojstvo pa tako npr. imate posebne tenkove za razaranje drugih tenkova ili pješadije ili građevina. Zanimljivo je i to da svako vozilo morate opremiti određenom količinom ljudi kako bi funkcioniralo te da vozilo troši municiju i s vremenom ga morate snabdijevati.

Iako sam rekao da se nivoi najčešće sastoje od toga da dobijete određeni broj jedinica te da s njima prelazite nivo, građenje građevina, baza i nagomilavanje snaga nije isključeno. Svaka strana ima drugačiji izgled građevina, ali one prezentiraju isto. Pa tako ćete na svakoj strani imati barake, bunkere, komunikacijske centre i ostalo. U sklopu igre također postoji i editor koji omogućava izgradnju vlastitih mapa. U njemu je moguće toliko lijepo složiti si bazu da izgleda poput onih pravih iz ww2 pošto u editoru imaju i dodatne građevine za postaviti kako bi podigle «atmosferu» poput razglasa, željeznica, bodljikavih žica… Ponekad ćete dobiti i u misijama generale. Oni, kao što je i za pretpostaviti, imaju puno bolje skillove nego obični vojnici. U igrici u lijevom uglu postoji i sat koji vam pokazuje vrijeme tako da se izmjenjuju dan i noć, godišnja doba te vrijeme. Da ne duljim igrica donosi vrlo dobar ugođaj 2. svjetskog rata iako se je još mogla doraditi. Naravno ni jedna igrica nije savršena


ps2pc @ 10:40 |Komentiraj | Komentari: 0
FlatOut


Mislim da se svi malo stariji gameri sjećaju Destruction Derbya u kojem su se guštali razbijajući svoj i druge aute. Možemo slobodno reći da ova igra kopira Destruction Derby. Jedino još što mogu reći u ovom uvodu je to da je Flatout uspio u kopiranju, i ne samo kopirao već dodao mnogo novosti!Prvo moram naglasiti da je početni izbornik mogao biti bolje napravljen. No dobro nećemo ulaziti u ove sitne problemčiće. Nude vam se opcije: karijera, quick race, time trial, multiplayer. Htio bih napomenuti da karijera baš i nije napravljena kako sam ja očekivao. Nije baš kompleksna i nadogradnja automobila je vrlo jednostavno napravljena kao i sama karijera što se vjerojatno mnogima neće svidjet. Nadogradnja automobila se sastoji od nadogradnje osnovnih dijelova kao što su gume, motor... Npr. ako želite nadograditi gume imate tri vrste: used, regular i racing. Ako niste zadovoljni ovom vrstom tuninga, nabavite NFSU. Auti izgledaju dosta "seljački" no zato dostižu brzinu do 250 km/h i lijepo izgledaju kad se razbiju! :-D Postoje tu i neke bonus staze kao što su skok u vis, kuglanje... Pitate se kakve su? U skoku u vis morate skočiti u zrak sa svojim automobilom i izbaciti vozača kroz prednje staklo što više u zrak, a gdje će vozač letit...briga nas! Za kuglanje upotrijebite maštu ili kupite igru. Moram pohvaliti fiziku jer sve, baš sve ima Havok fiziku i sve, baš sve ćete moći razbiti! Znači moći ćete razvaliti sve što vam se nalazi na putu, naravno sve osim kuća, traktora, bagera :-D Postoje tu naravno i "obične utrke" u kojim se jednostavno utrkujete...i razvaljujete. Utrke su razvrstane po klasama: bronze, silver, gold. Da bi ste otključali silver morate proći bronze itd. Još moram reći da su sve slične jedna drugoj što baš i ne ide u korist igre.Grafika je odlična i veoma detaljna što mogu okusiti igrači koji će ovo igrati na dobrim konfiguracijama. Ja imam preslabu da bi mogao to igrati na full detaljima pa sam otišao kod frenda i vidio ljepotu Flatouta. Nema se baš tu mnogo za pričati jer je vizualno igra stvarno dobra.

Soundtrack, koji će vas pratiti na utrkama, je neka mješavina neuspjelog rocka i countryia. Zvuk je sasvim suprotno od grafike, dosta loš. No to je zanemarivo jer uz ovakvu igrivnost i grafiku zvuk je na zadnjem mjestu. Sve u svemu Flatout je kvalitetan naslov koji će vas definitivno zabavljati na nekoliko dana. Najveća njegova mana je kratkoća i sličnost utrka. Ipak ako ste imali loš dan Flatout će lako postati vaš ispušni ventil.

ps2pc @ 10:39 |Komentiraj | Komentari: 0
FIFA 2004


NaručiNova godina, nova poboljšanja

Recenziju Fife 2003 sam počeo retcima koji govore o činjenici da kad se god spomene PC nogomet, jedina asosijacija je FIFA (ako izuzmemo Sensible Soccer klonove, MS-ove promašaje i ostale šitove). No, od izlaska Fife 2003, na PC su stigla dva konkurenta - ISS 3 i PES 3. Istina, ISS je totalno podbacio, te postao jedan od najgorih Konamijevih proizvoda (uz Apocaliptycu:). No, Pro Evolution Soccer 3 je pokazao da je nezanemariva konkurencija FIFA-i. Ipak, FIFA još uvijek ima monopol u vezi licencija, i to je možda najzaslužnija cakica zbog koje se igrači često radije odlučuju za FIFA-u. Naravno, i grafika je uvijek puno kvalitetnija u Fifi nego u raznim Iss-ima i Pesima i mačk... khm. No, što se tiče licencije, vrlo lako je moguće da će neki ludi fanovi napraviti patch za prava imena, dresove i te stvari, a onda će se brojni gameri sve više zainteresirati za psa. Ukratko, Fifa konačno počinje osjećati probleme kod kojih dolazi prisutsvom prave konkurencije. Stoga, EA mora poduzeti neke korake koji se tiču poboljšanja njihovog nogometnog serijala. Prilikom razvoja nove Fife, na PC je jedva stigao ISS 3 koji je ionako pušiona i od njega FIFA ništa pametno ne bi mogla izvući, a PES 3 je stigao praktički u isto vrijeme kada i FIFA 2004, pa FIFA nije moga sagledati PC konkurenciju i ponuditi slične i bolje stvari u svojoj novoj inačici. No, usprkos tome, nova FIFA obiluje brojnim poboljšanjima i odiše novom kvalitetom, stoga bih se usudio reći da je FIFA 2004 najizbalansiranija, najopširnija i najrazrađenija FIFA. Zašto tako mislim, čitajte dalje.Konzervativno oduzimanje radi faul, a agresivno teško uzima loptu

Idemo početi od mozga igre iliti Artificial Intelligence-a. Još u prošloj Fifi, inteligencija je bila potpuno reprogramirana što je značilo vrlo poboljšana. Za novu Fifu ne znam je li ima ponovno reprogramiran AI ili koristi dio koda iz prošle Fife, ali znam da funkcionira sasvim ok. Naravno, na Amateur razini težine igrači znaju djelovati prilično tupavo, ali već na Semi-Pro je sve puno bolje. Svaku vašu grešku, dobar protivnik je u stanju iskoristiti u svoju korist. Isto tako, vaši igrači sada puno bolje reagiraju, a ne da onako blesavo stoje iza protivnika kada im dodajete, iako se još uvijek ponekad zna dogoditi, ali sada je to rijetkost. Sveukupno, zahvaljujući boljem AI-u, igrači čine jednu cjelinu koja jako lijepo izgleda na terenu, puno lijepše nego u pravom nogometu u zadnje vrijeme. Također, taktika je doživjela veliko poboljšanje. U prošloj Fifi je taktika bila šokantno jadno razrađena. Sada je prisutan velik broj formacija, možete odrediti sve sitnice u vrsti igre, razmjestiti igrače i dodjeliti im uloge kako vam paše. Možete staviti pravi bunker u obranu, no ipak pazite kako protivniku uzimate loptu, jer od ove godine, možete ga faulirati i konzervativnim oduzimanjem lopte (D), što je realnije. No sada agresivnim oduzimanjem lopte (A) u najvećem broju slučajeva ne postižete gotovo ništa. Igrač se sruši, ukliže i čak takne nešto malo loptu, ali protivnik s lakoćom nastavi dalje, ili ga pak faulirate. Ima i slučajeva kad vam uspije, ali sada je to vrlo rijetko. Vjerojatno su htjeli realnost, ali mislim da su ipak malo pretjerali. Nadalje, s D je doslovno nemoguće dobiti karton, ali, ajde, makar je sad moguće napraviti faul. No, s A se vrlo lako dobije karton, što bude popraćeno jednom od sada brojnijim animacijama. Meni osbono je najdraža ta kada prekršitelj pruža ruku da se digne, a ovaj mu da ruku i digne se, zatim nastavi hodati do suca pokazujući na prekršitelja i traži karton. To se zove Fair Play. :))Puno realniji gameplay

Igra iz prekida je možda na početku zbunjujuća, no kada ju shvatite, znat ćete ju cijeniti. Sada postoji Set Pieces opcija u kojoj si na svaku od pozicija za izvađanje (pa i korner) možete odabrati 4 načina za izvađanje. Tako ćete prije izvađanja kornera moći odabrati (po defaultu) bližu stativu, dalju stativu, centar, ili u sredinu šesnaesterca gdje nema igrača, a tada se trebate izboriti za loptu. Ta borba za loptu izgleda prilično uvjerljivo i efektno. Dat ću primjer izvađanja na dalju stativu. Imate igrača s kojim planirate doći na loptu, no protivnik vas drži, a vi tada šmugnete prema van, pa se vratite do stative i zakucate glavom u rašlje, ili od poda u gol, ili volej, kako kada. Što se tiče pucanja slobodnjaka, tu je i dalje nišan kojim birate mjesto u koje želite uputiti loptu, no sada više nema kruga na kojem morate pogoditi zeleno polje. Sada imate power bar na kojem određujete jačinu udarca. Bar se ne smije napuniti do crvenog dijela, inače lopta ide nebu pod oblake. Igrač sa slabijim shooterskim osobinama će imati veće crveno polje, dok će bolji kao npr. Del Piero imati manje. Vrlo dobro zamišljeno, no ne i razrađeno do savršenstva. Naime, interval pogodaka je vrlo nerealan. Na Amateur težini će vam ukoliko povoljno napunite bar svaka lopta ući u gol, dok će već na Semi-Pro težini to biti gotovo nemoguće, a na Professional doslovno nemoguće, što se, naravno, odnosi i na World Class. No, ipak, može se reći da je igra iz prekida sada dobila na kompleksnosti, te zbog toga čini veću razinu simulacije. I udarac iz igre je dobio na većoj realnosti, a to se ponajprije odnosi na to da više nema neke jednolične pozicije i putanje koji tvore isto tako jednolične golove. Možda je malo prelagano zabiti gol s velike udaljenosti, ali glavno da golovi nisu jednolični. Što se tiče dodavanja, kao i u prošloj Fifi, nema power bara, što znači bržu akciju. I dalje su prisutni for-pasevi. Može se reći da je sada važno i bolje usmjeriti dodavanje, jer lopta nema nimalo automatiziranu putanju do suigrača. Tu je i novi Off the Ball način kontrole igrača koji vam omogućuje kontroliranje igrača koji nemaju loptu, pa ih tako možete dovesti u povoljnu poziciju za primanje lopte. Što se tiče defenzivnog "izbij" pucanja, više ne možete pred svojim golom mirno pritisnuti D i misliti kako ste sve probleme riješili jer bi vam se tada lako moglo dogoditi da gledate animaciju u kojoj se vaš igrač drži za glavu jer je upravo razvalio jedan atraktivni autogol. I za to je potrebno kursorima usmjeriti izbijanje. Igra u zraku je identična prošloj Fifi, s time da su sada centar-šutevi puno iskoristiviji. Sada vam puno može pomoći prodor po strani, i ubacivanje u šesnaesterac, jer često dođe do gola glavom ili pak volej-šutom. Isto tako treba naglasiti da i zabijanje glavom sada ima puno veći udio nego u prijašnjim Fifama, što je realno. Jedino što sada nema baš nekakvih driblinga. Uspio sam nešto ispimplat s Del Pierom ili Davidsom, ali ni sam ne znam kako. No, ipak, za cijelokupni gameplay bi se moglo reći da je uvelike poboljšan i daleko realniji nego prije.Trening! Konačno!

Da, dobro ste pročtali. U novoj Fifi je konačno implementiran trening! Moguće je izabrati različite načine treninga, od kojih su šutevi s različitih pozicija ili izvađanje kornera. A tu je i utakmica u kojoj možete odabrati broj protivničkih igrača. Možete staviti i nulu, pa vježbati paseve i šuteve na gol iz igre. A možete staviti i 11, pa imati pravu trening utakmicu. Sada više neće biti frustracija zbog toga što ne možete skužit nešto u igri. Samo trk na trening i isprobajte sve što vas muči. Ono što je kod treninga fascinantno je to da su se i za njegovu atmosferu uvelike potrudili. Tako ćete, primjerice, trenirajući Juventus slušati Torinski promet i trube koje se čuju nekoliko puta u sekundi, što je za one koji su bili u Italiji jako dobro poznato. :) A i oko terena ćete vidjeti zgrade. No pođite na trening s Hrvatskom reprezentacijom i umjesto zgrada ćete gledati drveće oko terena, a umjesto truba slušati cvrkutajuće ptičice. A Hrvatska reprezentacija trenira u Stubičkim Toplicama. Nevjerojatno!Career Mod

Važna novina je Career Mod u kojem potpisujete ugovor s odabranim klubom na 5 godina. U tih ćete 5 godina rješavati razne probleme kao što su, treniranje tima ili treniranje pojedinih igrača i njihove određene osobine, borba za opstanak, ulazak u bolju ligu, kvalificiranje za određeno natjecanje, itd. Svake godine ćete imati nove ciljeve koji će ukoliko ih uspješno ostvarujete biti sve zahtjevniji. No, ako ih odrađujete kako treba, dobivat ćete dodatne Prestige bodove što je i jezgra Career Moda. Prestige Pointse dobivate svaki tjedan, ali ih i trošite. Na treniranje, kupovanje igrača i te stvari. Pa počnimo od treniranja. Moguće je trenirati tim standardno, dati im i ekstra trening (što je skuplje), a i ne trenirati ih uopće. A to nekad dobro dođe za odmor igrača. Treba pronaći najbolji balans i znati kako kada postupiti. Tu je i treniranje pojedinih igrača. Moći ćete nekom veznom igraču koji bi mogao postati finisher trenirati šut i sprint. No, uglavnom je najpametnije trenirati osobine koje pripadaju tom igraču. Što znači da napadaču trenirate recimo technique, shooting i sprint. Događat će se i ozlijede, pa morate pronaći dobru zamjenu i istrenirati ju. Moguće je i simulirati utakmice što ne preporučujem jer koliko god imali jaki tim, često izgubite od najdebilnijih i najslabijih klubova što smanjuje realnost. Sve u svemu, Career Mod je dobar dodatak koji pruža i menadžerski doživljaj uz igranje utakmica, no jedina mana mu je možda dužina. U tih 5 godina se odigra oko 350 utakmica pa će možda manje strpljivi igrači odustati prije vremena.Ono u čemu EA Sports nikad nije pogriješio

Naravno, pogađate da se radi o grafici, zvuku, licencijama i ostalim kozmetičkim dijelovima igre. Novi engine je još ljepši i još sličniji stvarnosti. Igrači su sada još puno stvarniji. Sad se prepoznatljivost više ne ograničava samo na poznate i manje poznate igrače, nego na gotovo sve. Svi imaju svoju pravu facu. Nema tu nekih generičkih lica. Dado Pršo je Dado Pršo, koliko god on bio mrzak Slovencima. :) Tako da što se tiče konstitucije igrača, ma kako ona uvijek bila dobra u Fifi, sad je još bolja. Animacija je također besprijekorna. Pokreti su toliko stvarni i prirodni da je to zastrašujuće. Ne moram ni spominjati da su pravi nogometaši sudjelovali u motion capturingu. I komentatori su dinamičniji, što ne znači da se neće ponavljati, ali znate da se to baš i ne može puno popraviti ako nećete da igra bude na 7 DVD-a. Tu su sad i sve žive navijačke himne. I klub iz 2. lige će imati svoje navijačke pjesme i fraze, što je i više nego odlično. Ono što je također fenomenalno su i stadioni. Za gotovo sve klubove postoji i njihov stadion, tako da skoro nikad nećete gledati generičke stadione. Čak su se i za trening lokacije dobrano pobrinuli što je gore navedeno. Jedino što nema promjenjivih vremenskih uvjeta. A baš bi bilo dobro da se u Career Modu ovisno o dobu mijenja i vrijeme. Nova Fifa ima opet pregršt liga, klubova, reprezentacija, no i dalje ostaju pri nekim svojim glupostima kao što je izostanak Nizozemske, Japana, ili naše lige! Grr... Stave izraelsku, finsku, švedsku, norvešku, korejsku i da ne nabrajam dalje koje mutave lige, a nema hrvatske. Naravno, nema niti jednog hrvatskog kluba u Rest of World kategoriji. Zbilja ne znam što smo im mi, Nizozemci i Japanci, koji čak pjevaju jednu od pjesama u soundtracku ovogodišnje Fife, skrivili. Zbilja bezobrazluk. A ništa, nadajmo se opet fifa.gamerovom add-onu. A, kad sam već spomenuo soundtrack, reći ću i ponešto o njemu. Soundtrack je uglavnom podnošljiv, a one naporne technoe možete isključiti u EA TRAX izborniku što je dobrodošla novost u novim EA-ovim igrama kao što je i NFSU. Osobno mi se najviše sviđa pjesma iz uvodne špice od Kings of Leona. No, to dakako ovisi o ukusu. Sučelje je također mnogo opširnije iako nekad zna iznervirati svojim nereagiranjem. Dobra novost je što prije utakmice imate ekran u kojem određujete početnu postavu za samo tu utakmicu, pa ne morate prije toga ići u Team Management i onda sejvati promjene, pa poslije opet vraćati. I da, moram spomenuti i to da je engine igre odlično optimiziran. Manje je zahtjevnija od prošle Fife, a puno bolje izgleda, pa ćete uz GF 2 MX 200, 256 RAM-a i 1GHz moći igru pokrenuti na zadovoljavajućim medium detaljima. Da zaokružim, izgled igre je element Fife 2004 koji zadire u savršenstvo.And now, the conclusion...

Prije zaključka ću još reći da je multiplayer isti kao prije i o tome se nema puno pričati. Imajte što veću vezu i igranje će vam biti bolje. Dakle, što reći o FIFA-i 2004... Pa, rekao bih čak da je površinski dosta slična FIFA-i 2003, no dalekooo razrađenija. Većina gluposti je ispravljena, a dodano je puno toga dobroga. Gameplay je sada uvelike poboljšan i FIFA više nije nogomet koji se izvlači samo na izgled. Sada FIFA može pružiti realan osjećaj igre. I trening je dodan, a autentičnost isperfekcionizirana. Iako je stigla prava konkurencija, čini mi se da se FIFA dobro drži. Zanima nas hoće li FIFA Euro 2004 pokupiti i par stvari od konkurencije. Bilo bi pametno. No, čak i ovakva FIFA je sada već odlična i konačno počinje odisati razrađenošću gameplaya, stoga zaslužuje 93%. Ponavljam, FIFA 2004 je najizbalansiranija, najopširnija, najrazrađenija i što je najvažnije, najrealnija FIFA do sada.

ps2pc @ 10:38 |Komentiraj | Komentari: 0
F.E.A.R. - prvi pogled


Naruči

Od kako je Monolith prvi puta najavio svoj rad na FPS-u koji nas je sve zaintereisrao, točnije tik prije E3-a 2004, svaku novu vijest smo pratili, svaki smo screenshot pregledali, uživali smo i u trailerima, a nedavno i u službenome igrivom demou. Priča F.E.A.R.-a glavnog junaka stavlja u ulogu specijalno obučenog vojnika koji je dio tajne anti-terorističke postrojbe, a čiji se zadaci zasnivaju na jednostavnim naredbama kao što je ova koja prati igru. Ako ste se slučajno zapitali od čega je, i da li je uopće, F.E.A.R. kratica, onda trebate znati da se naziv same elitne postrojbe krije u njoj - "First Encounter Assault and Recon". Bilo kako bilo, na nama i našem avataru Fettleu je da svim silama obavimo zadatak koji nije uspio vladinim specijalcima i koji su radi toga pogubljeni, te da zaustavimo dobro uvježbane paravojne snage koje su provalile i okupirale posebni stožer za svemirska istraživanja.Ono što treba prvo spomenuti u svezi F.E.A.R.-a je nevjerovatna sirova akcija koja prati cijelu igru čija ju dinamičnost tvori tako jedinstveno-zaraznom igrom. Vivendi je za ovu igru u redove Monolitha doveo i John Woo-a, hollywoodskog majstora akcijskih scena. Zaista nemamo razloga sumnjati da će F.E.A.R. biti odličan FPS, a na tu stranu ide i činjenica kako je Monolith u stanju napraviti takvo jedno akcijsko čudo. Sjetite se samo Shogo-e ;) Što se DEMO-a tiče, u nekim stvarima, vezanim za ovu najavu, je bolje da se ne oslanjamo jer nam isti ništa veliko o samoj igri i njenoj filozofiji, te tijeku igranja ne govori. Naravno, preporuka za sve one koji nevole spoilere (me included) da ne odigraju demo. Demo igre nas vodi kroz prva 4 levela igre, što bi za neke (osobno znam takve tipove igrača) moglo uzrokovati određenu zasitnost, a kasnije dovesti i do nezainteresiranosti za daljnim igranjem. Ono što smo mogli iskusiti u demou je upravo ono što sam gore naveo: akcija, akcija, bolna zabava i još malo- akcije, što u jednu ruku moram preporučiti samo onima koji nemogu dočekati listopad, i onima koji su sigurni da im nakon nekoliko puta igranja demoa neće dosaditi.Osim navedene akcije, F.E.A.R. će nam priuštiti dobru dozu straha. Recimo to ovako... F.E.A.R. će igrati svi oni kojima se Doom III svidio, i svi oni kojima je Doom bio "preblaga" igra s manje zastupljenom akcijom. Dakle, očekujte ugodnu atmosferu prepunu akcije, sraha i nadnaravnih scena. Ako ste igrali demo, siguran sam da vam se je, pa barem malo, onaj sablasni smjeh (mrtve) djevojčice uvukao pod kožu, a siguran sam da ste osjetili napetost atmosfere i visoki adrenalin dok ste slušali Fettleove otkucaje srca. Kada sam već spomenuo nadnaravne scene, nisam mislio samo u smislu atmosfere i zastrašivanja. Taj se činbenik jako dobro oslanja i na akciju, koja će vam zorno prikazati brzi i dinamični tok igranja, uz mnoštvo neprijatelja, ispaljenih metaka i neizbježnog "Bullet Time" efekta, koji izgleda- jako dobro. Žestinu akcijskih scena gotovo je nemoguće riječima opisati, pa nije niti dovoljno samo da bacite pogled na screenshotove.Moramo priznati, Monolithov potpuno novi engine, na kojemu je razvijan F.E.A.R. je "top notch" i RULA :). Po screensima i sami možete zaključiti kako se radi o fenomenalnoj grafici, prekrasnim teksturama i zaista brojnim detaljima na svakome objektu, na svakome djeliću tijela likova. Ako niste igrali demo ili barem pogledali jedan od trailera, sigruno niste mogli iskusiti tu...tu... ispričavam se na učestalom korištenju te riječi- AKCIJU :). Gotovo potpuna interakcija s objektima i levelima vlada tijekom igranja, tako da ćete s određenom vatrenom silom iliti naoružanjem biti u stanju demolirati svaku prostoriju i dizajnirati ju po svojoj umjetinčkoj volji ;). Stakla da se rasipaju u tisuće komadića i nije neka novost u igrama, ali kada na to dodate još brdo efekata poput vatre iz oružja, komadića zidova, pločica i stupova kako se rasprašuju na sve strane, iskre kako frcaju... usporite to sve korištenjem popularnog "Bullet Time"-a i zalijte litrama detaljno prikazane krvi neprijatelja. Mmmm... tasty :D

Kada sam već spomenuo neprijatelje, važno je istaknuti i njihove sposobnosti u igri, te njihovu umjetnu inteligenciju. Naravno, kao i Doom, AI je skriptiran, ali jako, jako dobro, te nikada nećete imati osjećaj da istu scenu ponavljate neprestano. Gamad se ne da ubiti jer su non-stop u pokretu, ali kada se zaustave obično su u dobrom zaklonu (a istih nema mnogo) kojega ćete vi rijetko kada za sebe priskrbiti, a kada vam to i uspije očekujte gamad iza leđa (leveli su dizajniri tako da svaka prostorija ima nekoliko ulaza/izlaza), a jedan drugom, kao drug drugu, čuvaju glavu i leđa. Nikada neće izletjeti na vas kao glava bez muhe ( ;) ), pričekati će pravi trenutak da vam zagorčaju život, a poraziti ih nikada nije bilo teško i domišljato kao sada, no kada se to dogodi, morati ću vas upozoriti na manji porast samopouzdanja i ega, koji bi se mogao odraziti i na vaše obližnje, pogotovo u ranim jutarnjim satima :). Znam upravo što razmišljate i vjerujte mi nije lako pobjeći, iako ninje tvrde da je časnije pobjeći nego umrijeti uzalud. Iako će zvučati kao partizanska parola ;), moram reći da neprijatelj nikada ne spava i da mu je nemoguće izmaknuti jer u slučaju bjega neće trčati za vama putom kojim vi idete, već im AI dozvoljava da odrede sami svoj ('pathfinding', jelte).Vivendi naglašava kako smo do sada vidjeli samo jedan dio F.E.A.R-a koji sigurno u kompletu neće izgledati samo kao demo i da igrač neće ni trenutka osjetiti monotoniju. U konačnici nas očekuje mnoštvo različitih okružja, levela, oružja i situacija kakve nismo mogli iskusiti u demou. I tako F.E.A.R. postade jedna od najiščekivanijih igara ovogodišnjih praznika, a svi moramo priznati kako nas ovaj spoj izuzetno dinamične, brze i zabavne akcije, prekrasne grafike i mnoštva efekata "Matrix" stila, iritirajuće pametnih neprijatelja i zastrašujuće atmosfere nije ostavila ravnodušnima. We shall be F.E.A.R.E.d soon... točnije ovoga listopada ;)

ps2pc @ 10:37 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
Far Cry


NaručiProgramerska kuća Crytek. Prvi put sam za nju čuo 2000.godine kada su napravili neku igru sa moćnim engineom (do tada nevjerojatnom detaljnošću, grafikom) pod kodnim imenom X-Isle. To je primjetila izdavačka kuća Ubi Soft i otkupila prava za izdavanje navedene igre. Međutim, izdavačka kuća je tražila da se totalno promijeni koncept igre i da ona malo postane "u trendu" tako da su programeri gotovo cijeli projekt morali ponovo raditi i naravno iz godine u godinu dorađivati engine.Nakon toga su slijedila razna odgađanja da bi igra napokon izašla krajem 3.mjeseca 2004. Igra dolazi na jednom DVDu, a ukoliko ubacujete u CD-ROM dolazi na tri CD-a. Iznenadio sam se jer sam mislio da će doći na više CD-ova nego UT 2004.

Minimalni zahtjevi koje je definirao proizvođač   Testna konfiguracija
 • Amd/Intel Pentium III 1 GHZ
 • Nvidia GeForce 3/Ati 9100
 • 256 MB RAM
 • 5 GB slobodnog prostora
 
 • Athlon 64 3000
 • Ati Radeon 9700pro
 • 1 GB RAM
 • 120 HDD Western Digital


Startam igru, kliknem na ikonu i evo me. Uvodna animacija je vrlo loša, i čudi me što ju nisu napravili u vlastitom engine-u da vas odmah u početku zavede u čari ove igre. Dobro, neću sada pričati o svakom detalju, vratimo se na igru. Grafika je najbolja dosad. Koristi sve moguće inovacije i ovo je apsolutno najbolji engine kojega sam imao priliku vidjeti.Flora i fauna je raznovrsna u igri, a veličina otoka je ogromna. Na detaljnosti likova isto netreba trošiti riječi, dovoljno je pogledati priključene screenshotove. No, najbolji grafički dojam u igri ostaviti će vam voda. Kada samo krenete hodati pjeskom ili u vodu imati ćete osjećaj kao da će vam sva voda izaći iz monitora, ali to još nije sve. Kakva bi to voda bila, a da nema riba. Da, i u ribe je ugrađen poseban Al tako da se ponašaju realno. Neprijateljski Al je zavidan i možete uključiti opciju da se prilagođava vašem stilu borbe. Programeri ove igre su najviše zanemarili priču koja glasi: Vi, Jack Carver ste otišli na jedno putovanje sa jednom novinarkom, da slikate faunu japanske ruševine iz drugog svjetskog rata na otoku. Međutim, ona nekako odmah nalijeće na bazu (tajnu) i slika ju. Netko je uhvati, potopi vaš brod i vi se morate obračunati sa negativcima.Oružja u igri su raznovrsna, svako sa svojim prednostima i manama. Vrijedi spomenuti i da se mogu koristiti, odnosno voziti, vozila od kojih je najimpresivniji paraglider s kojim ćete moći lebdjeti i ubijati protivnike iz zraka. Naravno još su tu i čamci, kamioni, džipovi (popularan je buggie). Dobar potez je mogućnost prebacivanja kamere u treće lice prilikom upravljanja vozila jer time dobivate znatno poboljšani vidik i kontrolu nad vozilom. Kada sam igrao demo nisam se mogao otrgnuti dojmu da će se cijela igra odvijati na otvorenom, to bi bila kardinalna greška programera, ali na svu sreću nije. Kada uđete u interijere, koji su nevjerojatno detaljni, susretat ćete čudovišta sastavljena od hrpe nekakvog loja i otpadaka na koje morate potrošiti cijeli spremnik metaka da bi ih ubili.Zakjučak se sam nameće, Far Cry je jedna od najboljih igra koju ćete imati priliku igrati. Istina da je zahtjevna i da na mnogim mašinama neće raditi kako ste zamislili, ali vrijedi svake lipe koju ste uložili. Ako nemate dovoljan hardware, kupite ga. Ako nemate novca, preskačite dnevne obroke, sigurno će se isplatiti :). Kandidat za igru godine i ujedno velika konkurencija za HL2 i Doom3.

ps2pc @ 10:37 |Komentiraj | Komentari: 0
Enter the Matrix


NaručiRevolucija koju je prije nekoliko godina izazvao film Matrix svima je dobro poznata, pa prilično čudi činjenica da smo igru na temelju filma dugo čekali. No izdavači su lukavo odlučili izdati igru Enter the Matrix nekoliko tjedana prije puštanja u kina drugog dijela filmske trilogije, Matrix Reloaded.Glavni likovi igre su Niobe, kapetanica broda i njen prvi časnik, Ghost, a igrač na početku odabire kojim likom će igrati. Likovima se upravlja klasičnom WASD miš kombinacijom, a tipka koju ćete često koristiti je Shift, kojom ulazite u slavni bullet-time, samo što se u igri zove Focus. Likovi odlično reagiraju na upravljanje, nema zastoja ni usporavanja, i kamera ih dobro prati. Jedino u borbi, kada je lik bez oružja, kamera se postavlja sa strane, pa se igračima naviklim na slobodu pogleda to neće dopasti. U borbi vatrenim oružjem nišan je ispred lika, a moguće je i promijeniti pogled iz trećeg u prvo lice što je naročito korisno na nivoima gdje morate snajperom skidati protivnike.Oružja ima priličan izbor, ali ponekad ponestaje municije za jače pucaljke pa je potrebno protivnike uklanjati pištoljima ili golim rukama, no to nije neki problem jer je igra i na normal težini prilično lagana. Tu je i focus, koji borbu čini jednostavnijom jer možete vidjeti let metaka i lako ih izbjegavati, činite više štete protivnicima i sporije gubite zdravlje, a i možete koristiti niz vratolomija, npr.hodanja po zidovima, a za neke situacije je focus neophodan.Protivnici su većinom čuvari, policija i SWAT, a u rijetkim situacijama ćete naletjeti na agente, no nakon svakih nekoliko nivoa borit ćete se protiv bossa. Svaki nivo podijeljen je na nekoliko manjih dijelova, no oni nisu prekratki, a kao predah od hodanja i pucanja, bit će i nekoliko nivoa gdje se vozite i skidate protivnike. Dio igre koji može nekima biti iritantan je kada treba čuvati suborce, koji obično stoje na mjestu i čekaju vašu pomoć, i iako uzvraćaju vatru ne znaju se skrivati, za razliku od protivnika koji koriste teren i ne srljaju pred vas.Grafički je igra solidna, lijepo izgleda ali pati od ponavljanja, zna se često desiti da prođete pored nekoliko potpuno istih zidova ili soba. No nivoi su doista raznoliki i interaktivni, možete gotovo sve razbiti, a prolazit ćete preko krovova, autoputa, kroz kanalizaciju, nuklearnu elektranu, poštu, pa čak i kroz dvorac i japanski vrt. Radnju pratimo kroz međuscene, od kojih su neke rađene u engineu, a neke su s pravim glumcima iz filma, snimljene u Divx-u specijalno za igru, pa Enter the Matrix stoga dolazi na čak četiri cd-a.U igri nema snimanja pozicije, nego se svaki puta učitava početak nivoa, ali to nije veliki problem jer se zdravlje postupno obnavlja, a iako prilično rijetko, nađe se i health-pack; jedino nema obnavljanja zdravlja u borbi s bossom. Zvuk je odličan, od glasova glumaca do zvukova oružja. Enter the Matrix je konačno igra koja je rađena po filmu i koja je doista dobra, jer su svi raniji pokušaji kao James Bond, Spiderman ili Indiana Jones prilično neslavno završili. Svi elementi su savršeno uklopljeni, i nema razloga da ovu igru ne odigrate i nekoliko puta.

ps2pc @ 10:36 |Komentiraj | Komentari: 0
Doom 3


NaručiStigao je... nakon duuugo čekanja i očekivanja izašao je najnoviji nastavak Doom serijala. Bio je najavljen za izlazak još prošle godine, ali nakon nekoliko odgađanja konačno je pušten u prodaju. Pogled u prošlost vodi nas do nevjerojatno davne 1993. godine kada je izašao prvi Doom, a nedugo zatim i drugi nastavak. Nakon toga slijedi velika praznina koja je trajala sve do današnjih dana. Baš zbog te praznine u kojoj se dogodila prava informatička revolucija, i najava proizvođača o izgledu igre, došlo je do situacije da je Doom 3 postao najiščekivanija igra do sada.

Proizvođač je vrlo poznati Id Software. Igra dolazi na tri cd-a i nakon instalacije zauzima oko 1,7 GB prostora na tvrdom disku. Prije samog izlaska igre, dosta se govorilo o minimalnim zahtjevima, po kojima je Doom 3 jedna od najzahtjevnijih igara trenutno. Ipak, za današnje pojmove svatko tko drži do igrica ne bi trebao imati nikakvih problema sa njegovim pokretanjem. Ako vaše računalo pokreće igre poput Unreal Tournament 2004 i primjerice FarCry niti sa Doomom 3 nećete imati problema.

Minimalni zahtjevi koje je definirao proizvođač   Testna konfiguracija
 • Windows XP/2000 (engleska verzija)
 • 1.5 GHz Intel Pentium IV procesor ili 1500 MHz AMD Athlon
 • 384 MB RAM
 • 64 MB Video kartica (GeForce 3 Ti / Radeon 8500 minimalno)
 • 2.2 GB slobodnog mjesta na hard disku
 • 8x CD-ROM
 • DirectX 9.0b
 
 • Athlon 2200
 • NVIDIA GeForce FX 5900 128 MB
 • 1024 MB RAM
 • 80 GB HDD WD 7200 RPM 8 MB Cache SE
 • Windows XP SP1 sa DirectX 9.0b


Radnja prati originalan Doom i smješta vas na postaju na Marsu. Vi se nalazite u ulozi marinca kojem je dodjeljen zadatak da istraži čudne pojave koje su se počele događati unutar same stanice. Nakon početnih 10-ak minuta igre, kada samo hodate po hodnicima bez prave akcije i u kojima se upoznajete sa izgledom igre, slijedi prava stvar. Upravo spomenutih 10 minuta je jedino vrijeme u igri kada nećete trebati paziti na svakom koraku. Isprva, susrećete se sa zombijima, koji dolaze sa svih strana, a nakon njih i na jače i opasnije vrste demona.Na samom početku igre biti ćete očarani grafikom. Grafika je definitivno vrhunac današnje tehnologije, i igra izgleda u cjelosti zaista prelijepo. No kako napredujete, osim grafike shvatit ćete da je još jedna bitna osobina igre mrak i strah. Sami nivoi su u potpunosti skučeni i baziraju se na hodnicima koji su vrlo slabo, ako ne i nimalo osvjetljeni. Tu na pozornicu stupa famozni flashlight koji u ovoj igri stvarno morate koristiti. Zvuk je također odličan i uvelike pridonosi realnosti koja je dobivena grafikom i osjećaju straha.Demoni i čudovišta koji vas napadaju su dovedeni do savršenstva pomoću detalja koje Doom 3 koristi, ali se ne odlikuju pretjeranom inteligencijom. Njihovi napadi se baziraju na stvaranju, tzv "spawnanju", kako ispred, tako i iza vas. To i nije najsretnije rješenje jer nakon nekog vremena postane pomalo dosadno i očekivano. Bitno je spomenuti opcije brzog snimanja i učitavanja snimljene pozicije koje se izvodi stvarno brzo. Isto tako uključen je i multiplayer mod koji bi trebao ponuditi još zabave.Iako je igra puna novosti, kako na igračkom, a ponajviše na grafičkom nivou, da bi iskoristili pun potencijal igre morate posjedovati grafičku karticu najnovije generacije, što kod nas i nije čest slučaj. To se može protumačiti kao mali minus. Malo veći minus ide monotonosti koja dolazi na vidjelo nakon nekog vremena. A najveći minus zaslužuje zbog ponekih neobješnjivih bug-ova, od kojih je najvažniji da ako se slučajno vratite u područje gdje ste već bili i ubili sve protivnike, oni će se ponovno stvoriti i morati ćete ih ponovno ubijati...Na kraju kada se zbroje svi plusevi i minusi dobijemo solidnu igru, koja će definitivno ostati zapamćena zbog svojeg izgleda i pristupu samom igranju u kojem je strah veliki faktor. No, nekima će to biti dovoljno i voljet će je zbog toga, drugima neće pa će se osjećati pomalo razočarano. Sve u svemu igra će vam ponuditi dosta sati zabave i panike.

ps2pc @ 10:35 |Komentiraj | Komentari: 0
Counter Strike Condition Zero


NaručiCounter Strike Condition Zero je nastavak vrlo uspješnog originala koji je izašao još prije par godina, a nastao je iz ničega na temelju Half-Life enginea. Tada je Counter-Strike bio samo multiplayer igra pa je Condition Zero ustvari zamišljen kao singleplayer inačica. Igra dolazi na dva cd-a za instalaciju i dodatnim cd-om koji sadrži preview Half-Lifea 2, točnije video isječke. Nakon potpune instalacije zauzima 2 GB prostora na tvrdom disku.

Minimalni zahtjevi koje je definirao proizvođač   Testna konfiguracija
 • Windows 98/ME/XP/2000
 • 500 MHz Intel Pentium III procesor ili AMD
 • 96 MB RAM
 • 16 MB Video kartica
 • 500 MB slobodnog mjesta na hard disku
 • CD-ROM
 
 • Athlon 2200
 • NVIDIA GeForce FX 5900 128 MB
 • 1024 MB RAM
 • 80 GB HDD WD 7200 RPM 8 MB Cache SE
 • Windows XP SP1 sa DirectX 9.0b


Pošto je originalni Counter-Strike bio revolucija u multiplayer FPS-u očekivanja za nastavak su bila prilično velika. Tako je Condition Zero bio par puta i odgađan zbog dosta promjena razvojnih timova što je na kraju rezultiralo sa novom igrom baziranom na starom Half-Life enginu, naravno podosta poboljšanim. Zapravo, Condition Zero nije napravio skoro nikakav pomak u odnosu na original i ostaje dojam da je riječ o razočaranju za prave poklonike tog naslova koji su očekivali neki revolucionarni napredak.Ipak, uzimajući u obzir da je svrha Condition Zero-a singleplayer, tu je posao napravljen na razini. Nakon instalacije u glavnom izborniku se nudi odabir igranja kampanje Condition Zero pa multiplayer mod i on-line mod igre. Naravno tu je i izbornik sa opcijama u kojima se mijenjaju postavke za grafiku, zvuk, tipke i drugo što je bitno za samo igranje. Za one koji se nisu prije susreli s Counter-Strikeom bitno je spomenuti da se radi o pucačini sa puno elemenata taktike i timskog rada. Radnja se odvija na velikom broju različitih i specifičnih mapa, a vi možete biti u ulozi protu-terorista ili terorista. Teroristi su u ulozi zarobljenja taoca ili postavljanja bombe, a protu-teroristi moraju osloboditi taoce ili deaktivirati bombu. Bodovi se skupljaju po pobijeđenim rundama i igra se na limit rundi.

U kampanji Conditon Zero nalazite se u ulozi protu-terorista i put vas vodi kroz 18 različitih mapa, svrstanih u 6 skupina po 3 mape. Kada pređete sve tri mape u skupini otključava se sljedeća skupina i tako do kraja. Kroz zadatke vam pomažu botovi, koji su podijeljeni u 5 skupina po jačini. Nakon svake uspješno završene misije dobijate bodove koje kasnije koristite za novačenje boljih suboraca. Same misije nisu povezane, niti se dalo truda napraviti neku priču. Sve se svodi na jednostavno rješenje da se borite protiv terorista iz cijelog svijeta po cijelom svijetu. Svi zadaci se svode na zadatke tipa ubij tolko i tolko neprijatelja, oslobodi tolko i tolko taoca, ubij x terorista sa tim i tim oružjem... Sve u svemu nakon par misija postane monotono i kad jednom pređete kampanju sigurno se nećete vračati i igrati ispočetka. Isto tako, kod misije oslobađanja taoca apsurdno je to što se u većini rundi taoci ne stignu dovesti do zone spašavanja, pa to zahtijeva bespotrebno ponavljanje koje u najmanju ruku frustrira.S druge strane, ono što je sigurno velik adut je multiplayer koji je među najboljima u svojoj vrsti, ali ipak to je već postignuto originalnim Counter-Strikeom. Jedina novost je umjetna inteligencija koja je bila mana originala. Sada se više ne događa da se botovi zabijaju u zidove i mrdaju lijevo desno cijelo vrijeme. To je veliki plus jer sada i ako nemate puno suigrača za lan party-e botovi mogu adekvatno poslužiti svrsi. Upravljanje njima se odvija pomoću glasovnih naredbi koje određujete putem tipkovnice, a bitna je inregrirana podrška za mikrofon i slušalice, tj. glasovnu komunikaciju među igračima u multiplayeru.Grafika je kao što sam već spomenuo ranije bazirana na starom Half-Life engineu i sigurno se ne može mjeriti sa Doomom 3, ali izgleda solidno i ne može se naći nekakva bitna zamjerka. Zvuk je također dobar i muzika pridonosi borbenom ugođaju koji je karakterističan za igru.

Zaključak je ipak da je igra trebala ponuditi puno više, jel kratka radnja bez priče ne može opravdati očekivanja onih koji su igrali originalni Counter-Strike, a za one koji nisu predstavljet će solidnu igru sa odličnim multipayerom.

ps2pc @ 10:32 |Komentiraj | Komentari: 0
Commandos 3: Destination Berlin


NaručiNo, i treći Commandos nam je konačno stigao. Igru su napravili Španjolci iz Pyro Studiosa a izdavač im je Eidos. Iako se treći dio dosta razlikuje od svojih prijašnjih nastavaka, dečki iz Pyroa nas uvjeravaju da ako ste volili prva dva dijela, volit ćete i ovaj. No u to nisam baš 100% siguran. Dakle, počnimo.Igra je podijeljena na tri kampanje, to su: Centralna Europa, Normandija i Staljingrad. Misije u Centralnoj Europi su napravljene po uzoru na film The Train, a u Staljingradu pogađate po uzoru na film Enemy at the gates. Mape u igri su mnogo manje nego one u dvojci i više se baziraju na akciji tj. u nekim misijama stealthu. Tako da npr. u Staljingradu se borite s nacističkim snajperistom i sve vrvi od akcije dok je prva misija u Centralnoj Europi čisti stealth jer aktiviranjem alarma ona propada. Misije u Normandiji su nekako neodređene i nije stavljen imperativ na stealthu ili akciji nego je izbor na vama. Mape su jako detaljne kao i unutrašnjosti građevina tako da je taj dio igre za pohvalu. No misije vam više neću otkrivati. To ostavljam vama. Broj vaših komandosa je smanjen sa devet na sedam ( izbačeni su Ruskinja i pesek ), ali su im povećane mogućnosti tako da granate sada možete bacati i s npr. Green Beretom dok ste u dvojci to mogli jedino sa Sapperom i Driverom. Primjera ima još i mnogo tako da ih je besmisleno sve navoditi. To su bile dobre strane, sada idu loše.Grafika je lijepa, ali sam se razočarao kada sam vidio da su Nijemci ostali isti ( ima par novih uniforma, ali nije to to). Npr. vi ga ubijete nožem ili puškom a on pada i kriče kao i u dvojci! Ajde dobro, to se da zanemariti. Ali, ima toga još. S mrtvog Ruskog vojnika uzmete strojnicu koju možete naći i kod mrtve Švabe!!! Pa čujte ne znam kolko se ko' ovdje kuži u oružje ( no ja se kužim ) ali Švabe su imali MP40 ( popularnije šmajsere prema konstruktoru oružja ) i MP43 (OK MP43 su stavili što lagano ispravlja stvar ) a Rusi su imali PPS-41 ili PPS-43. Ne znam koliko će kome ovo smetati, no oni koji se kuže u oružja kao ja će se možda iznenaditi ili iznevjeriti. Komandosi sada nemaju shortcutove za npr. strojnicu ili bombu nego sve morate mišem. To vam se sada čini kao glupost, ali vidjet ćete kada vam dotrči pet-šest Švaba a vi u ruci držite pištolj. Normalno da ćete kao ja stiskati slovo m ( shortcut za strojnicu u Commandosu 2) no neće se ništa dogoditi osim što će vas Nijemci izrešetati dok ćete vi čupati kosu. Nije mi jasno, ako su dečki iz Pyra htjeli unijeti više akcije u igru, zašto onda nisu računali da će igrači biti u situacijama kada će im trebati shortcuti za brže biranje oružja ili sličnih stvari? Eto to bi bilo sve, igra je jako dobra i ove sitne mane vas nebi trebale spriječiti da je barem probate no opet se one ne mogu zanemariti. No, stavit ću ruku na srce i reći ću da sam zaista očekivao više. A vi?

ps2pc @ 10:31 |Komentiraj | Komentari: 0
Command & Conquer: Generals


NaručiTradicija se nastavlja u novom ruhu

Sjećam se, kad je izašao prvi Command & Conquer, prvi RTS. Tada nitko nije ni slutio kako će upravo taj žanr biti jedan od najvećih i najprodavanijih među igrama. Pionir strategija u stvarnom vremenu, Westwood proslavio se i sljedećim C&C nastavcima jer su bili uglavnom odlični. I tako nakon nekog vremena, došao nam je novi C&C pod imenom Generals. No, došlo je do velike promjene. Evo kakve. Generalsi, osim žanrovske, nemaju nikakve sličnosti s ostalim nastavcima jer je C&C prefiks dodan samo radi bolje prodaje. U biti je igra po priči sasvim neovisna o C&C svijetu. No, ne znači da zbog toga ne valja. Dakle, nastavite odlomak ispod čitati o čemu se zapravo ovdje radi.

Pogođena priča

Taman u vrijeme velikog rasta terorizma i zahuktavanja odnosa na bliskom istoku u stvarnom svijetu, dolazi nam i igra s istom tematikom. U bliskoj budućnosti, Global Liberation Army, čije je ime zapravo parola pa ih slobodno možemo nazvati teroristima, započinju veliku kampanju za ostvarenje svojih ciljeva. Dežurni žandari zvani SAD se odmah uključuju u masovnu bitku protiv te prijetnje. Kina, razbješnjena terorističkim napadima, odluči također uključiti se u rat protiv GLA-a. Iako je bila donedavni neprijatelj SAD-a, pridružuje mu se, jer ipak, zaštita Kine im je najbitnija, normalno. Ipak, kasnije se par kineskih generala odlučuje okrenuti protiv SAD-a, no o tome neću više ni riječi da vam ne uništim užitak igranja. Kako se upravo slična situacija događa i danas u realnom svijetu, bit ćete oduševljeni što sada i vi možete makar virtualno preuzeti ulogu upravitelja bitkama na Bliskom Istoku.Grafika do bola - zahtjevnost do bola

Ono što krasi ovu igru je kao prvo, grafika. Upravo nevjerojatno je gledati te eksplozije koje popraća i izvrsni zvuk. Tu su i savršena animacija, efekti vatre, dima, mnoštvo letećih dijelova koji lete pri eksplozijama, te na kraju voda koja uz pomoć pixel i vertex shadera dostiže fotorealizam. Sve to zvuči sjajno, zar ne? Pa baš i ne. Onima koji nemaju nešto jače od 1600 MHz, 256 RAM-a, 64 MB grafičku karticu, ovo ne zvuči nimalo sjajno jer neće moći igrati igru sa svim tim efektima, a da im se igra pritom drastično ne uspori. A vlasnici starijih grafičkih kartica od GeForce 3 mogu zaboraviti na fotorealističnu vodu, jer GeForce 2 i slične kartice nemaju podršku za pixel i vertex shadere. Ali Generalsi imaju i razloga biti zahtjevni. Ako imate pilu, moći ćete uključiti sve opcije i onda samo gledati i nabaciti lagani i pomalo bahati smješak na lice. A evo zašto ćete se tako ponijeti. Zato što ćete gledati eksplozije u raznim bojama, gomilu zapaljenih predmeta koji gore svaki svojim intenzitetom i oblikom plamena, dijelove što pršte na sve strane nakon uništenog vozila, ljude koji lete zrakom svaki svojom putanjom nakon naleta na minu, kretanje vozila prema konfiguraciji terena, 3D sjene u stvarnom vremenu, kovitlanje zraka na rubovima avionskih krila, spomenuti fotorealistični prikaz vode koji parira nadolazećim FPS-ovima kao što je Far Cry! No, ipak, sami modeli ipak nisu toliko kvalitetni, kao na primjer u Age of Mythology-ju. Ali, kada vidite tu detaljnost grafike i impaktnost efekata, nećete nimalo posustati u mišljenju da je Command & Conquer: Generals grafički najkvalitetniji RTS ikad.Uši će biti zahvalne

Zvučna kulisa je također doživjela velike pomake od prethodnika. Dobro je što više nećemo morati slušati zamorne technoe, nego kad igramo recimo s Kinom, slušat ćemo njihovu folklornu glazbu uz modernu orkestraciju. Vjerujte, zvuči odlično. Isto tako, kad ćemo zaigrati na strani GLA-a, slušat ćemo orijentalnu, po naški, talibansku glazbu. A kad zaigrate s Amerikom, bit ćete nagrađeni savršenom vojno-patriotskom kombinacijom rocka i orkestralne glazbe. Sve u svemu, glazba je odlična i jednostavno ugodna uhu. Osim glazbe tu su i odlični zvukovi borbenih pokliča, tutnjave eksplozija, fijuka aviona i krikova umirućih. Jedina je šteta što svaka strana ne priča svojim jezikom, nego Kinezi i GLA imaju pidgin naglaske za razliku od Amera koji se upravo preseravaju sa svojim naglaskom.Savršeni omjer strana i jedinica

Mnoštvo jedinica karakterističnih za svaku stranu priuštit će vam dugotrajno igranje, te mnoštvo eksperimentiranja jer svaka strana ima svoje prednosti. Za sve postoji protuteža i svaka je strana u nečemu bolja. Kinezi primjerice dobivaju bonuse na masovnost, koriste se propagandom, te posjeduju hakere za onesposobljavanje neprijateljskih zgrada i krađu novca preko interneta, dok teroristi više preferiraju stealth metode i brzi razmještaj po terenu koristeći podzemne tunele s time da uopće nemaju zračnih jedinica. Ljudski život kod njih ništa ne znači i ljudi-bombe su im jedan od glavnih aduta, kao i bojni otrovi. Neka vozila se mogu upgradeati iz olupina neprijateljske tehnike na samom terenu postajući dostojni protivnici najmodernijem naoružanju. Amerikancima treba malo duže da izuče sve tehnologije, a što se tiče prevlasti, ona je u zraku njihova, jer GLA nema ništa, a Kina ima samo MiG-ove. SAD obiluje lovcima, bombarderima, borbenim helikopterima i na kraju krajeva, generalskim upgradeovima koji su uglavnom vezani uz zračne intervencije. Ono što zamjeram u vezi s jedinicama je izostanak morske sile. Nema krstarica, podmornica, nosača i svih tih vodenih krasota. No, tko zna... Možda se pojavi kakav add-on. Ali ove jedinice koje postoje su izvrsno izbalansirane i svaka ima svoju specifičnu namjenu. Navest ću za primjer kineskog tenka Overlorda na kojem je moguće upgradeom postaviti bunker za 5 vojnika ili rotirajuće topove. Netko bi pomislio da je takva zvijer nezaustavljiva, a sudeći po novcima koje za njega treba izdvojiti, takav bi se zaključak nametnuo sam od sebe. No, što ako vam kažem da ga može zaustaviti najobičniji radnik GLA-a koji skuplja resurse? Da, da, šljaker postavi bombe koje reagiraju na kretanje pa prođi tenkom ako te boli džon za pare. Prva ga možda neće u potpunosti uništiti, ali druga ga definitivno pretvara u hrpu beskorisnog čelika. A zgodno je i kad vam GLA-jevski snajperist skine vozača u tenku i stavi svog, te postane ponosni vlasnik vašeg superiornog tenka. Amerika ima, već sam spomenuo, zračnu silu sposobnu za devastiranje, no, ne možete se osloniti na to. Jer teroristi imaju Stinger Soldiere, a Kinezi brze Gattling Cannone kojima će vam za par sekundi poleći sve vaše leteće ubojice. Tu su i razorna sredstva koja se razlikuju od svake strane. Skupo je i zahtjeva bogatstvo i vrijeme odbrojavanja, ali time možete neprijatelju zadati velike muke. GLA ima SCUD Storm koji se sastoji od nekoliko SCUD projektila koji u sebi sadrže antraks. Odaberite područje i razrušite zgrad, te otrujte vojnike. S Kinom ćete biti u mogućnosti sagraditi atomsku bombu koja je ipak opet interpretirana preslabo. Razoria samo par zgrada, ali zato ima odlične efekte udarnih valova. SAD ima najzanimljivije razorno oružje od svih strana. Radi se o Particle Uplink Cannonu koji projektira golemu lasersku zraku kojom možete upravljati. Da vidite kako se samo rasprskuju neprijateljske zgrade pri doticaju sa zrakom. Zvuči malo Bondovski i nadrealno, znam. Ali, tko zna, možda takvo što bude moguće u bliskoj budućnosti. Da skratim, Generalsi su mješavinom jedinica i više nego uspjeli, jer nikad nećete moći sa sigurnošću reći da ste izgradili jedinice kojima nitko ništa ne može. Takav dobar odmjer snaga do sada nije viđen. Za svaku pohvalu!Sve je u novcu

U Generalsima napokon nećemo skupljati nekakve minerale i zlato, već novac. Konačno da je netko izbacio istinu na sunce. Da, novac vrti svijet, i koliko god mi to potiskivali, sve je u novcu. Dakle, novac ćete skupljati na različite načine. Postoje naftne bušotine koje mogu zauzeti vaši vojnici. Postoje i skladišta sa kutijama u kojima je novac. Dobro, to je malo smiješno. Ko da na svijetu fakat postoje skladišta s novcem i svi ga beru od tamo. To je malo glupo riješeno. No, ono što me oduševilo su kineski hakeri. Oni su malo skuplji i zahtjevaju investiciju. Ali, napravite 5 hakera i nećete moći potrošiti lovu. Vjerujte. Oni imaju mogućnost da se spoje na internet i kradu pare s računa drugih. A, postoji i general upgrade (o kojem ću odlomak ispod) koji omogućava trenutno oduzimanje neprijateljskoj strani i pridodavanje svojoj od 1000 do 5000 $. Kad ste Kina i imate hakere, ne morate brinuti o tome kad se potroši jedno skladište i tražiti drugo. Hakeri na bilo kojem mjestu kleknu, upale svoj laptop i haraju internetom. Stvarno originalno i dosad neviđeno rješenje skupljanja resursa. Ekonomski aspekt igre je totalno automatiziran što je apsolutno pozitivno. Tako da ćete prilikom izgradnje Supply Centera dobiti transportera koji će se odmah sam uputiti do najbližeg odredišta na kojem se nalazi lova. Priča sa zgradama nije gotova jer svaka ima po nekoliko upgradea koji vašu vojsku dodatno osnažuju.Generali

Novost koju nam Generalsi predstavljaju već u samom imenu je general upgrade. Westwood je to zamislio na način da igrači sami tijekom borbe skupljaju iskustvo koje im donosi bodove koji omogućavaju neke upgradeove ili pak periodične bonuse. Što ćete više bodova skupiti, na izbor će vam biti i bolje stvarčice, pa ćete primjerice moći pozvati razoran artiljerijski napad kao Kinez ili pak kao Amerikanac pozvati padobrance da izvrše pokolj na odabranom mjestu. Jedinice, što duže preživljavaju, postaju iskusnije i izdržljivije. Taj cijeli sustav promicanja u veće činove je dobrodošla novost.Single Player nije baš inspirativan

Single Player je čak na Hard (najlakša je Normal, a najteža Brutal) razini težine nekako prelagan i pomalo dosadan. Nećete često doći u situaciju u kojoj ćete zbog pogrešaka nadrapati, već se sve odvija "ko po loju". Nagomilate trupe, zauzmete jedan dio mape, dovučete pojačanja, i napravite desant na neprijatelja. Prilično monotono, ako još tome pridodamo da je svaka misija tipa razori bazu. AI je još uvijek poprilično glup i neće vam moći na pametan način uzvratiti. Ne znam, možda na Brutal to sve izgleda izazovnije, ali pomalo čudi kako na drugoj težini sve ide prilično lagano. No, zato je tu multiplayer. Donosi brzu akciju koja je još neviđena za bilo koji RTS. Par jedinica vam mogu porušiti čitavu bazu, pa sad vi nemojte graditi trupe, nego sav novac potrošite na zgrade koje nećete imati prilike niti koristiti. Dobro izvedeno.Zaključak

Koliko god dobar bio C&C: Generals ima i svojih mana. Na primjer, ostao je lijevi klik miša za sve radnje, i za selektiranje i za kretanje i napadanje. Nespretno i glupo. Pogotovo ako igrate recimo Warcraft. Onda će vam ovo biti potpuno kaotično. Sva sreća da su makar promjenili sučelje. Sada interface više nije desno nego dolje. A, u žaru borbe, možete ga i na trenutak potpuno maknuti. Praktično. Što reći na kraju? Pa, mogu reći da se Generalsi neće baš svidjeti svima. Recimo, onim fanaticima NOS i GDI settinga koji će ovo popljuvati. No, neki neće. A pogotovo oni koji vole sadašnjost i oni koji prate politiku. :)) Recimo, meni je ova radnja u Generalsima ko stvorena za ovo vrijeme, i s oduševljenjem se uživim u nju. No, to su sve subjektivna mišljenja. Činjenice su sljedeće. Igra je kvalitetna i dobro osmišljena u svakom spektru. Počevši od grafike i zvuka, preko odlične raspodjele jedinica do savršenih odmjera strana. Drugim riječima, nema RTS-a koji je produkcijski kvalitetniji i zabavniji od ovog. A to tek dolazi do izražaja u multiplayeru. Ocjena koju je ova igra zaslužila je 90 %. U svakom slučaju, naslov koji se ne propušta, pogotovo ako imate pilu koja podržava sve efekte. Najzabavnija i najprivlačnija strategija u stvarnom vremenu do sada.

ps2pc @ 10:30 |Komentiraj | Komentari: 0
Championship Manager 4


NaručiPa kak se nitko nije sjetio napisati ponešto o «igri vašeg života» (tako tvrde Eidosovci, i za vjerovati im je). Takvu zaraznost nisu iskusili nijedni drugi gameri, uvjeravam vas, nego samo fanovi najboljeg managera na ovom planetu. Krenimo redom...

GRAFIKA

Da nešto razjasnimo: grafika, kao takva, ne postoji, već je cijela igra bazirana na tekstualnom modu, tj. pismenim porukama saznajemo o svim događanjima u igri- što je, uostalom, karakteristika i svih prijašnjih nastavaka championship managera, dakle nema interaktivnih grafičkih sučelja i slično. Ali, količina informacija koju dobivamo upravo je fascinantna- u igri je moguće pronaći (gotovo) sve nogometno što nas zanima- od povijesti nogometnih natjecanja do biografija legendarnih igrača. I, naravno, informacije koje se tiču same igre.

ZVUK

Eh, samo da još riješimo i ovu formalnost, pa mogu prijeći na objašnjavanje (hvaljenje) načina igranja ove legende. Zvuk je vjerojatno najslabiji dio ove igre- i odnosi se samo na prikaz utakmice, tj. pokušani su odsimulirani zvukovi sa nogometnog igrališta poput zviždaljke suca, zvuka udaranja lopte, urlanja navijača i sl., te preporučujem isključenje zvuka, a za igranja igre jednostavno slušajte neki cd u pozadini.

OPIS IGRE

U tri riječi najbolji bi opis bio: «Kao za pravo». Realnost je ono što je CM-u stvorilo tolike poklonike, i statistike svakog igrača prilično su dobro prenešene u igru (statistika, budi rečeno, ima 31 i podijeljene su u tri kategorije: tehničke, psihičke i fizičke). Tako, za usporedbu, Henry ima ubrzanje 19/20, dok npr. Ivan Campo ima 9/20, no u igri glavom Campo je neusporedivo bolji: 20 naprama 13. Naravno, i taktički dio igre je dobro razrađen- izaberite ili sami načinite formaciju, pa svom timu dajte upute poput stila igre (napadački ili obrambeno), agresivnosti, načina dodavanja (kratki pasovi ili duge lopte) itd., a svakom članu svoje postave možete dati i posebna naređenja koja će se ticati samo njega. U ovaj nastavak CM-a uvedena je i mogućnost organiziranja treninga, tj. svojim ćete igračima moći dati upute za treniranje (ja osobno nisam najbolje shvatio «pravu» taktiku treniranja, pa bih molio nekog igrača koji se u to bolje razumije da mi je objasni- npr. rejting svakog igrača kod treniranja mi je na samo dvije od pet mogućih zvjezdica, kako da ga podignem???) Šećer sam ostavio za kraj: sam pregled utakmica, koji je vrlo detaljan. Pregled utakmica je u dosadašnjim Championship Managerima bio također u tekstualnom obliku, ali u ovom nastavku uveden je 2D pregled, koji funkcionira upravo savršeno, dajući mnogo bolji pregled situacije.


BUGOVI

Eh, da, ima nažalost i toga (a u kojoj igri nema???)- navesti ću samo neke koji su mene najviše zasmetali: 1) Velik broj golova pada iz jedne vrlo glupe i banalne situacije: vaša momčad izvodi aut, no protivnički igrač presijeca loptu i sam se strmoglavljuje prema vašem golu. Ovo, naravno, ne vrijedi za svaki aut, niti samo za vašu momčad, ali 20-ak % golova pada iz upravo ove situacije. 2) Određivanje kapetana često «ne pali»: vi odredite igrača koji će vam biti kapetana, a u igri kompjutor ga «iz čista mira» prebaci na nekog drugog igrača 3) Makar vi namjestili vašim igračima «ultra defensive» i «men behind bal» taktike, oni će svejedno ponekad (npr. kod vašeg kornera) neshvatljivo pojuriti naprijed i tako protivniku ostaviti prostor za kontra- napad 4) ...

ZAKLJUČAK

Ako niste gamer kome je jedina igriva igra nešto sa što više «ctrl»-a, tj. imate malo strpljivosti i živaca, a volite nogomet, obožavati ćete Championship Manager 4

ps2pc @ 10:29 |Komentiraj | Komentari: 0
Championship Manager 5


NaručiNakon vrlo uspješnog Championship Managera 4 dolazi nam njegov nastavak, nastavak koji je to samo po imenu. Nakon vrlo uspješne i sretne suradnje dvaju izdavača Eidosa i Sports Interactivea (svi serijali zaključno sa CM 4) došlo je do njigovog razilaženja. Nakon razlaska, vodila se bitka oko prava na igru i tu su uloge podijeljene na Eidos, koji je dobio prava na korištenje imena, dok je SI zadržao cjelokupnu bazu podataka, zapravo - igru. Tako je SI izdao nešto prije Eidosa svoju igru Football Manager 2005, a sada imamo priliku vidjeti odgovor Eidosa. Igra dolazi na jednom cd-u i nakon instalacije zauzima vrlo malih 250 MB prostora.

Minimalni zahtjevi koje je definirao proizvođač   Testna konfiguracija
 • Windows 2000/XP (sa pravima administratora)
 • Intel Pentium procesor III ili AMD Athlon od 700 MHz
 • 256 MB RAM
 • 3D Video kartica 4 MB Direct 3D
 • 400 MB slobodnog mjesta na hard disku
 • CD-ROM
 • DirectX 8.1
 
 • AMD Athlon 2800 procesor
 • NVIDIA GeForce FX 5900 128 MB
 • 1024 MB RAM PC3200
 • 200 GB HDD WD 7200 RPM 8 MB Cache SATA
 • Windows XP Service Pack 2 sa DirectX 9.0c


Kako je konkurentan FM 2005 izdan nešto ranije, većina igrača je nabavila taj naslov, i bila vrlo oduševljena. Kasnije se postavilo pitanje da li je uopće CM 5 u mogućnosti nadmašiti konkurenta. Sada, nakon izlaska, vrijeme je za usporedbu.Championship Manager 5 se odlikuje velikim brojem novosti koje mijenjaju pogled na igru iz temelja. Tako je cijeli izbornik u potpunosti promijenjen i na veliku žalost, dosta kompliciran i nepregledan. Kako su ciljana skupina igrači koji jednostavno obožavaju simulaciju nogometnih managera, oni već imaju od ranije puno iskustva sa takvim igrama. Upravo zato cijeli pristup koji je promijenjen nije dobro prihvaćen i ne može se reći da je korak naprijed. Jednostavno, treba puno navikavanja i istraživanja gdje kliknuti i kako uopće doći do željene informacije ili izbornika.

Nakon prvog pokretanja, treba otprilike 10-ak minuta de se sve opcije istraže i shvati kako doći do nečega, a za potpuno navikavanje je potrebno nešto više vremena. No, jednom kada se naviknete, spremni ste ući u dubinu igre. Velike novosti, koje karakteriziraju igru su i odigravanje utakmica za vrijeme dok vi recimo, kupujete igrače. Tak princip je uvelike bio naglašavan kao revolucija u ovakvom tipu igara, jel se dosta vremena gubilo na čekanju dok se utakmice odigraju da bi mogli nastaviti igru. I taj segment ne funkcionira dobro, jel se o nekoj zamjetnijoj uštedi vremena jednostavno ne može govoriti.

Veliki plus, s druge strane zaslužuje izbornik taktike. Tu su sada prisutni takvi detalji da svakom igraču možete zadati gdje da trči, a gdje da dodava loptu. Isto tako, pozicije se mogu postaviti bilo gdje na terenu, a ne na predefinirana mjesta. To je jedan veliki plus za koji igra zaslužuje svaku pohvalu. Novost je i rejting igrača. koji sada imaju statove od 1-100, što na prvi pogled izgleda odlično, no zapravo, izgleda stvarno prešareno i nekako samo zbunjuje igrača. srećom, postoji opcija i standarnog vrednovanja od 1-20.Nakon početnog upoznavanja, namještanja taktike i izbora igrača spremni ste za ono najvažnije, utakmice. Postoji više modova gledanja utakmice od kojih je najzanimljiviji onaj gdje se gledaju najzanimljiviji događaji na terenu. Tako otprilike možete sami vidjeti kako vam funkcionira taktika, ili ne funkcionira, i koji igrač igra dobro a koji puno griješi. Također tu vam pomaže i krajnja statistika sa svim ocjenama i profilom igrača. Samo gledanje utakmice i ponašanje igrača je još jedan minus. Jednostavno, igrači ne dodaju suigraču kada je ovaj u izglednijoj poziciji, sami se zaletavaju izvan granice igrališta s loptom i drugo...

Transferi igrača i njihovo treniranje su solidno izvedeni, pa tu nema većih zamjerki. Ako na primjer imate dovoljno novaca i ako ste iz kluba koji je primamljiv igraču nemate prevelikih poteškoća pri kupnji, a naravno u obratnoj situaciji igrač ne želi doći u vaš klub.Što se tiče grafike, ona je vrlo dobra, kao i zvuk koji za vrijeme utakmice doprinosi ugođaju. Na kraju, zaključak je da je ipak riječ o slabijem naslovu koji definitivno nije ispunio očekivanja, i koji je možda i lošiji od prethodnika, CM 4. S druge strane, FM 2005 je daleko bolji naslov u usporedbi i definitivna preporuka ukoliko ste u nedoumici između dva naslova. Jel, zapamtite da ime nije sve.

ps2pc @ 10:29 |Komentiraj | Komentari: 0
Call of Duty: United Offensive


NaručiSjećate se Call of Duty-ja? A tko ga se ne sjeća? Izašao je prošle godine i osvojio svakog igrača. Ljudi su ga voljeli, a pouzdano mogu reći da je i danas vrlo igran, pogotovo njegov multiplayer. Ali multiplayer nije osvojio igrače te ih natjerao da provode sate i sate pred PC-jem. To je učinio singleplayer. E on je savršen u COD-u. Od perfektnog AI-ja vaših suboraca do potpune atmosfere kaosa drugoga svjetskog rata, on je sve potpuno uklopio u takvu igru koja se bez problema može nazvati igrom 2003. Blato, krv, suze, barut.

Tako se u nekoliko riječi može opisati COD i COD-UO. Jednostavno će te se izgubiti u obadvije igre. Poznato nam je da FPS-ovi koji su pravljeni po uzoru na WW2 dobijaju itekako mnogo ekspanzija. Pa smo tako svjedoci čak 2 ekspanzije za Battlefield i Medal of Honor, ali to nas ne čudi kada znamo da je njih izdao Electronic Arts koji je već izdao 6-7 ekspanzija za Simse. MOH je sve oduševljavao, bio je odličan, ali za mene koji sam ga odigrao nakon COD-a on je smiješan. Ali dosta o originalnom COD-u.The Ekspanzija  

Kao što rekoh, ekspanzije su uvijek prisutne u ovim FPS-ovima. Ekspanzije, općenito, su tu da bi izvukle više novca iz igrača...no niti jedna ekspanzija nije dovela toliku igrivost i toliki osjećaj da se radi o nastavku igre kao United Offensive. Dobro, priznajem B1942 je to uradio, ali Moh nikako. UO uzima sve najbolje iz COD-a (baš sve) i stavlja ga u novo ruho, oplemenjujući ga sa nekoliko novih detalja. Grafika je poboljšana, zapravo njeni efekti su poboljšani. Tu su particle efekti pa će te vidjeti iskre kada metak pogodi metalnu površinu, a najbolji detalj je eksplozija bombe. Zbog udarca u zemlju diže se prašina sa zemljom, a onda zemlja pada natrag što se čuje. Ali grafika nije proslavila COD. On je jedina igra do tada da nije lažirala da su Ameri dobili WW2. U igri ima čak 3 kampanje, sa amerima na D-Day-u, sa Britancima kao komandosima u misijama iza neprijateljskih linija, te sa Rusima u obrani Staljingrada. U UO će te iskusiti Battle of Bulge gdje će te vidjeti da su developeri potpuno preslikali Band of Brothers, što će svima biti drago. Kao Britanac će te biti jedan od posade aviona koji je trebao "samo" bomardirati Nizozemsku tvornicu, ali će te zbog raspadanja aviona, koji se raspao zbog iznenadnog napada njemačke avijacije, sletiti među pokret otpora te sabotirati most. Nakon toga će te nijemcima onesposobiti obranu da bi se mogla izvršiti invazija na Siciliju (Operation Huskey). Nakon što smo prošli puta doživjeli "ruski D-Day", sada će te vidjeti "ljepote Kurska", koji je zapamćen kao najveća tenkovska bitka.S obzirom da su ovu ekspanziju Infinity Ward-ovci dali Gray Matter-u (koji je napravio slavljeni RTCW:Enemy Teritory) čudo je da je singleplayer ostao isti, ali poboljšan sa nekoliko detalja. Prvo što ću nabrojiti su nova oružija: njemački Gewehr 43, ruski Tokarev SVT40 te britanski revolver i Sten sa prigušivaćem i dimne bombe. Najveća novost su ipak lake prenosive strojnice. Zbog toga će te se lako obraniti, ali znajte da trebate pripremiti strojnicu prije nego što neprijatelj bude na vidiku jer će vam za to trebati koje 3 sekunde koje su zlata vrijedne. Strojnice su: američki M1919A6 30. cal, njemački MG34, i ruski SG43. Glazba i zvuk su bili super u originalu te su i ovdje. Ovo je jedina igra koja toliko relistično prikazuje WW2. Tu je naravno stalno neprijateljsko i prijateljsko bombardiranje, a ako njega nema kristalno čisti zvuk oružja će vam treštiti u ušima. Glazba je, kada je ima, klasična te super služi svojoj svrsi jer nećete imati vremena slušati je. Level Design je naravno još uvijek nevjerojatan. Vidjet će te razrušene kuće i zgrade, kratere od eksplozija te mnoge druge ljepote. Singleplayer je ostao odličan pa će te opet osjetiti kako adrenalin juri vašim žilama već u prvoj misiji u prvim sekundama jer UO ne okoliša kao COD. Odmah će te biti stavljeni u vozilo, na montiranu strojnicu te u bijeg kroz neprijateljsko područje. Jedina loša strana UO-a je i ona loša strana iz originalnog COD-a, njegova dužina. Kada su ljudi mogli napraviti ovoliko dobru igru mogli su se potruditi da je malo prošire, jer igra ipak dolazi na 2 cd-a. U igri postoji još jedna sitnica, a to je da neprijatelji sada imaju bacače vatre koje vi ne možete koristiti u SP-u, ali možete u MP-u. U prošlom COD-u misije u kojima ste jurili sa vozilom kroz neprijateljske linije ili bili komadant tenkovskoj jedinici su bile vrlo zabavne pa su uvrštene i u ovu ekspanziju. COD je bio bugfree, ali sam u ovoj ekspanziji svjedočio jednom bug-u...kada sam trebao sjesti u motor u britanskoj kampanji. Zašto je COD tako igriv? Zato što vam nikada nije dosadno. Uvijek ste u akciji, u pokretu, čak i kada branite, pa se uglavnom misije svode da uzmete neko područje te se obranite. Animacije nisu postojale u COD-u, ali će te u UO-u vidjeti na kraju svake kampanje jednu animaciju koja će obuhvatati neke isjećke iz raznih misija. Jedina prava in-game animacija je ona na kraju igre koju prepuštam vama da je vidite.Multiplayer  

Multiplayer je potpuno ispoliran te navjerojatno zabavan. Sindrom B1942 pojavio se i ovdje pa će te ovdje moći koristiti tenkove što je nevjerojatno zabavno. Moći će te koristiti i neka druga vozila, ali ću vama to ostaviti na otkrivanje kao i nekoliko novih modova. Šta još da kažem za ovu ekspanziju...ovo je najbolja ekspanzija ikad, te se nadam da će COD doživjeti još mnogo ekspanzija. Jedino se nadam da se toga sjete i u Activisionu. I da...ovo je najbolji WW2 FPS do sada, a jedini budući konkurent mu može biti Brother in Arms (koji će, čini se, vidjeti svjetlo dana u 11 mjesecu). Čini vam se da nisam dovoljno nahvalio United Offensive? Ma to su samo riječi, United Offensive, kao i Call of Duty, se moraju doživjeti...

ps2pc @ 10:28 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
Call Of Duty


NaručiDrugi svjetski rat je služio kao podloga mnogim igrama. Žanrovi koji su se služili drugim svjetskm ratom kao svojom podlogom uglavno su bili RTS-ovi i naravno FPS-ovi. Najpopularniji FPS naslovi su bili: Medal Of Honor, Batlefield 1942, Return To Castle Wolfeinstan... U MOH-u i B1942 (singleplayer), iako su se oko nas nalazili ljudi iz naše vojske, smo se mi sami suprostavljali Švabama, dok je u RTCW to bilo očito jer oko nas se nije nalazio nijedan saveznički vojnik.U igri koju ja sada recenziram niste uopće sami. Svugdje su vojnici iz vašeg voda. Ljudi će prvo pomisliti da je to taktički FPS, pa će odustati misleći da su taktički FPS-ovi prekomplicirani i preteški, ali ovo uopće nije taktika. Vama upravljaju vaši nadređeni. OK sada znam da gorite od želje da vam počnem govoriti kakva je sama igra pa počnimo! Prvo recimo nekoliko riječi o AI-ju koji je svakoga tko je odigrao ovu igru jednostavno zapanjio. Pošto vi ne upravljate svojim vodom nemojte misliti da su oni neučinkoviti u borbi, svi su oni povezani naredbama nadređenih. Zvuk u igri je jednom riječju FENOMENALAN! Jauci polu-mrtvih ljudi, oružja i strojnice koje "trešte", granate i bombe koje odjekuju... i sve to uz finu orkestralnu glazbenu podlogu.Engine ove igre je staaaaaaari "Kvejk 3". Oni koji sada pomišljaju da ova igrica izgleda kao živo s***e su totalno u krivu. Ljudi u Infinity Ward-u su optimizirali engine do nenormalnih granica i pokazali ljudima snagu tog grafičkog pokretača. Kada vidite prve dvije misije u ruskoj kampanji, donja vilica će vam dostojno pasti na pod: 100-tinjak rusa sumanuto trči na njemačke strojnice koje stvaraju stvarno prekrasnu puščanu paljbu i dižu prašinu sa svakim hicem u zemlju, oko vas padaju rakete koje stvaraju PRELIJEPE eksplozije. Razina detalja na puškama, ali i u okolnoj strukturi je visoka, kao i detalji odore vaših prijatelja/neprijatelja. U igri ćete proći kroz tri kampanje: kao američki padobranac, britanski komandos, i ruski pješak.Misije kroz koje ćete prolaziti su različite, ali se uglavno sastoje od uništi flank-gun ili zauzmi/brani to i to područje. Izgleda lagano, ali kada ste u žaru borbe, trčite po bojišta da bi došli do medikit-a i municije, dok vas suborci pokrivaju vatrom, riječ "lagano" za vas ne postoji. Jedini minus koji moram priznati ovoj igri je njena kratkroća. Završit ćete je u dva dana i šta onda? To sam se i ja pitao, ali od toga dana sam je prešao jedno 6 puta. Još jedino mogu reći da je ovo jedna od najboljih igara ikada i najbolji FPS u drugom svjetskom ratu. ŠTA VIŠE ČEKATE? IDITE I KUPITE JE!!!!!!!!!!!!!

ps2pc @ 10:27 |Komentiraj | Komentari: 0
Call Of Duty 2


NaručiHistoryyyy

Prisjetimo se samo 2003.g. kada je izišao prvi nastavak ovog već famoznog Serijala "Call of Duty". U očima gamera mogla se očitovati skeptičnost jer je prvobitno gaming scena mislila da dolazi još jedan od, Bog zna koliko već po redu, WW2 FPS-ova, koji će se nakon kraćeg perioda staviti na policu među ostale igre prekrivene prašinom. Međutim, to se nije dogodilo, orginalni CoD se i dalje neprestano igra i živi u srcima gamera. Nakon njega dolazi nam CoD United Offensive, ekspanizija na orginalni CoD, koja je dobro prihvaćena među gamerima, a takođe dobila je i solidne ocjene, pogotovo njen multiplayer.

Minimalni zahtjevi koje je definirao proizvođač   Preporučena konfiguracija
 • Microsoft Windows 2000/XP
 • Pentium IV 1.4GHz ili AMD Athlon XP 1700
 • 256 MB RAM
 • DirectX 9.0c (included)
 • 4 GB na tvrdom disku (plus 600MB za Windows 2000/XP swap file)
 • 8x Speed CD-ROM or 2x Speed DVD-ROM drive
 
 • Pentium IV 3 Ghz
 • 512 MB RAM-a
 • GeForce 6 series


Ajde više na igru

I tako je sada pred nama novi nastavak jedne od najboljih WW2 pucačina uopće. Nakon instaliranja igre, klikanjem na ikonu ulazimo u "novi svijet". Nakon kratkog uvoda i službenog trailera pred nama se pojavljuje onaj odavno poznati "CoD" meni sa standarnim opcijama (New game, Load game...) Međutim ima i jedna nova opcija, "Mission select", o čemu ćemo u daljnem tekstu.Kampanja se sastoji od Sovjetske, Engleske i Američke. Kroz 3 kampanje prolazite sa 3 različita lika. Sovjetska se sastoji od misija oko Staljingrada, sa Englezima se napucavate diljem Sjeverne Afrike (od Egipta do Tunisa), a iskrcavanjem na Normandiju započinje Američka kampanja koja vas vodi kroz Unutrašnjost Francuske...
Jedna novost u igri je što će te tijekom igre moći "otključati" pojedine misije. Kroz 27 misija doživiti će te veliki ugođaj, iskustvo... međutim, taman se malo na to naviknete kada ono kraj.
Nažalost jedna od velikihhhh minusa igre je kratkoća, pa se zbog toga mnogi ljudi pitaju dali vrijedi dati novce za igru koju možete završiti dok izgovorite "keks". No ima jedan razlog zašto dati te novce, a on se zove CoD multiplayer, koji i ove godine oduševio sve fanove i nefanove! Korištenje dimnih bombi, napucavanje protivnka, odlična grafika privući će vas na besane noći pred svojom mašinom! Grafika je vrlo vrlo dobra, iako sam ja osobno očekivao bolju, prema screenovima. Osobno sam igru pokrenuo na extra detaljima, 1024 x 768 rez i 2x AA. Texture su uistinu detaljne, a grafika dobro radi i u niskoj rezoluciji.Zvuk je solidan, te odlično dočarava atmosferu bojišnice, komentari ratnika... Ono što sam najviše želio, a nadam se i vi, je "inteligentan" AI, koji je vrlo vrlo dobar ako igru igrate na većim težinama (npr. Hardend, Veteran). "Švabe" se ponašaju "pametno", trče u zaklone, zatim kad ih ranite boriti će se do smrti pucajući iz pištolja... Međutim i dalje stoji stavka da treba čitav rafal MP 40-tke ispucati da bi ubili jednog Švabu! Također treba se reći da se, ukoliko poginete, neprijatelji neće naći na istom mjestu što je vrlo dobro, a to je Infinity Ward pokupio iz MoHPA!Na kraju ove kratke recenzije još ću spomenuti da je Call of Duty 2 zasigurno ispunio očekivanja većine gamera (uključujući moja), te da je pred nama još jedna igra koje će se pamtiti godinama, a pogotovo njezin multiplayer!

ps2pc @ 10:27 |Komentiraj | Komentari: 0
Beam Breakers


Igrica Beam Breakers dolazi nam od JoWooda. Prije 2-3 mjeseca vidio sam web site o njoj i poprilično me je zainteresirala. Naime radnja se odvija u budućnosti, sličnoj onoj iz 5. Elementa. Promet se odvija na više razina s antigravitacijskim automobilima. Kao i danas postoje manijaci za volanom koji ne poštuju promet i zakone. Vi ste jedan od njih.Grad u kojemu se nalazite podijeljen je na 4. dijela; Little Italy, Chinatown, Downtown i East Village. U meniju nakon što odaberete vozača možete birati nekoliko modova igre. Missions- igru bi trebalo igrati po misijama, nešto slično GTA, ali moram reći da me je ovaj dio jako razočarao…kasnije ću i obrazložiti. Zatim tu ima još Championship u kojem birate jednu od bandi i zatim se utrkujete po različitim stazama za bodove.

Multiplayer ne treba opisivati, samo naglasiti da ima i tu opciju. Survival za koji mi uopće nije jasno zašto postoji. U svakom od nivoa bježite od murije, poprilično dosadno i monotono. Ja sam očekivao nešto malo s pucnjavom ili tako nešto. I ostao je još Observation mode u kojemu nema ni zadataka, ni trka, ni murije, samo slobodna vožnja odabranim dijelom grada.E sada nešto o misijama. Naravno ovo bi trebao biti primarni dio igrice, najrazvijeniji…ali nije! ?alosno vrlo veliki promašaj. Misije se sastoje od 6 chaptera. Vrlo je glupo što na početku svakog chaptera prve 2-3 misije morat ćete…razvozit pizze! Da dobro ste pročitali. U gradu punom adrenalina, bandi i ološa vi razvozite pizze. Imate ograničeno vrijeme i u tom vremenu morate dostaviti sve pizze. I tako stalno…ponekad se naiđe na neku misiju u kojoj treba rasturiti neki lokal automobilom, uništiti neki automobil zaletavajući se u njega. Ali rijetko… Nakon uspješno riješenih misija dobijete ili novi auto ili neki upgrade za njega.Grafički je igrica doista jako dobro izvedena. Osvjetljenja, odsjaji u automobilima, pa i sami automobili jako su lijepo dizajnirani. Ali dosadi već nakon 2 dana. A to se događa kada je igrica samo slika, a nema priče. Šteta što nije više dorađena. Npr. ja sam običan laik što se tiče toga, ali da su dodali oružja na automobile, novce koje bi dobivali nakon svake završene misije, te kojima bi kupovali nove automobile ili nadograđivali oklope i motore na starima, pa zatim da su stavili raznovrsnije misije poput praćenja gangstera, utjerivanja dugova, prevoženje mafijaških bossova umjesto pizza…mogao bih ovako do sutra.
Uglavnom samo da su više razradili priču igra bi definitivno bila na top ten. Ovako…dobra za ubit koji sat, ništa više.

ps2pc @ 10:25 |Komentiraj | Komentari: 0
Betti


NaručiBetti je igra namijenjena ponajprije djeci, i to od 5 godina starosti pa na više. Izdavač je DEXSOFT Multimedia, a igra dolazi na jednom cd-u. Radi se o vrlo jednostavno napravljenoj igri u kojoj je cilj sakupljati dijamante za vrijeme dok prolazite po platformama. Nakon što se sakupe svi dijamanti, igrač prelazi na sljedeći nivo. Kako je jednostavna, pokazuju i minimalni zahtjevi.

Minimalni zahtjevi koje je definirao proizvođač   Testna konfiguracija
 • Windows 95 i noviji
 • Intel Pentium procesor III ili AMD Athlon od 500 MHz
 • 64 MB RAM
 • 3D Video kartica (256 boja i 800x600 rezolucija)
 • 200 MB slobodnog mjesta na hard disku
 • CD-ROM 24X
 • DirectX 9.0c
 
 • AMD Athlon 2800
 • NVIDIA GeForce FX 5900XT 128 MB
 • 1024 MB RAM
 • 200 GB HDD WD 7200 RPM 8 MB Cache SATA
 • Windows XP SP2 sa DirectX 9.0c


Nakon startanja igre, dolazi se na glavni izbornik koji nikako ne može biti jednostavniji. Vidljive se opcije za pokretanje igre i za izlaz, a slikovno su prikazane opcije i izbor lika s kojim igrate. Može se izabrati između četiri različita lika, od kojih je svaki bolji u nečemu, a isto tako lošiji u nečemu. Na primjer, ako se odlučite igrati sa likom Martina imati ćete najbržeg i najagilnijeg lika, dok s druge strane ta njegova sposobnost može vrlo lako završiti padanjem s platvorme u provaliju i gubljenjem života.Sama priča kako igra počinje je toliko "smiješna", a ukratko ide ovako: Krenuli ste sa prijeteljima za vikend u planinu i slučajno ste zašli na neki sporedan put. Tamo nailazite na dolinu prepunu platformi koje usput i imaju neku svoju muziku. Naravno kako vi volite plesati, i svi ste se jako dobro zabavljali... Kad odjednom dođete do platforme s brojevima od 1-10 i shvatite da svaki broj označava novu platformu na kojoj se nalaze dijamanti. Uz to, začuje se jeziv glas koji vam govori da morate sakupiti sve dijamante na svim platformama da bi vas pustio kući.

I tako ste osuđeni na sakupljanje dijamanata, koji su razbacani po platformi. Kretanje se vrši pomoću strelica i zamislite, neme kosih dijelova, nego se sve vrši na principu gore-dolje i lijevo-desno. To toliko loše izgleda da je samo kretanje očajno. No, kada se ili naviknete ili prestanete obraćati pažnju na to, igra postane podnošljiva.

Dodatni elementi u igri su razne prepreke i dodaci po platformama. Tako od ptica i paukova koje ako dotaknete gubite energiju, pa do pomičnih rampi i teleporta vaš put je u neku ruku zanimljiv. Bitno je spomenuti da se može i pasti sa platforme ako krivo procijenite kretanje svog lika.

Kako igra ne nudi nikakav tutorijal ni nikakvo objašnjenje o kretanju po nivou, sve se svodi na princip pokušaja i pogrešaka. Ipak se najviše nauči na vlastitim pogreškama... Da bi bilo još zabavnije, dođete pred kraj nivoa, a kod ono izgubite sve živote i sada fino sve ispočetka. Znači nema nikakve mogućnosti spremanja na pola nivoa niti sličnih stvari. A najbolje od svega je kada ostanete zaglavljeni na pola nivoa na kockastoj platformi, a iza vas propadne zadnji komad zida koji vam treba da se vratite na pravi put. znači, ne samo da za uspješno prelaženje trebate naučiti cijelu platformu napamet, nego morate i sve to dobro vremenski tempirati kako vas razne prepreke (ptice, pauci i ostalo) ne bi ubile.Grafika je zadovoljavajuća ako se uzme u obzir izgled platformi i pozadinske doline, ali već spomenuto kretanje likova je vrlo loše. Zvuk je solidan i tu nema većih zamjerki. Ipak, na kraju ostaje dojam da se radi o prosječnoj igri koja ima dobrih, ali i dosta loših strana. Kako je namijenjena najmlađima, treba i to uzeti u obzir što u konačnici opravdava vrlo šturu priču i loše kretanje likova. Ipak, igra nije nimalo jednostavna kada se dođe na teže platforme, pa i to treba uzeti u obzir. Pitanje je koliku masu će privući ovakva igra, ali svoje poklonike će sigurno pronaći.

ps2pc @ 10:25 |Komentiraj | Komentari: 0
Battlefield Vietnam


NaručiBattlefield Vietnam je najnoviji naslov iz vrlo uspješnog Battlefield serijala. Kao što znate, radi se o ratnoj pucačini iz prvog lica namijenjenoj za dva tima. Ovaj nastavak, kako i naslov govori, vas stavlja u vrijeme rata u Vietnamu i nudi jako puno scenarija i poznatih bitki iz tog doba. Igra dolazi na tri cd-a i nakon cjelokupne instalacije zauzima oko 1,5 GB prostora na tvrdom disku. Pri takvoj instalaciji još uvijek je potreban cd za ulazak u igru.

Minimalni zahtjevi koje je definirao proizvođač   Testna konfiguracija
 • Windows 98/ME/XP/2000
 • 933 MHz Intel Pentium III procesor ili AMD Athlon
 • 256 MB RAM
 • 64 MB 3D Video kartica
 • 2 GB slobodnog mjesta na hard disku
 • 16x CD-ROM
 • DirectX 9.0b
 
 • AMD Athlon 2200
 • NVIDIA GeForce FX 5900XT 128 MB
 • 1024 MB RAM
 • 200 GB HDD WD 7200 RPM 8 MB Cache SATA
 • Windows XP SP2 sa DirectX 9.0c


Već na prvi pogled kroz minimalnu konfiguraciju možete zaključiti da se radi o potpuno novom grafičkom rješenju za samu igru, koje je proživjelo najveće preinake u odnosu na prethodnike. Iako minimalna konfiguracija ne izgleda zahtjevno, preporučena je dosta "teška". Tu je uključeno 2 GHz CPU i 512 MB radne memorije, kao i GF4 Ti sa 128 MB rama. Naravno, to znači da će vam to omogućiti glatko igranje. Sama ta spoznaja je dovoljna da se dođe do zaključka da neće biti toliko popularna za LAN party-e, zbog zahtjeva, kao prethodnici.Sam početni meni igre je pomalo isprazan. Nude se opcije, igra za jednog igrača i igra za više igrača. Na žalost, u Battlefield Vietnamu nema kampanje, nego je singleplayer mod zamišljen kao igra kroz samostalne misije. To na prvi pogled i nije tako strašno, ali voljeli bi da je uključena barem nekakva priča. Taj mod nudi podosta misija, tako da vam sigurno pruža dosta sati zabave. Naravno, nakon dovoljno vježbanja uvijek možete naći nekog za multiplayer...

Mape su stvarno prekrasne, i tu je Battlefield najjači. Ogromna prostranstva, zabarikadirane baze, kućice, rijeke, sve je zbilja predivno i pomaže dočaravanju stvarne situacije u to doba. Za pobjedu u igri potrebno je sačuvati svoje i pritom smanjivati protivničke bodove. To se postiže pomoću zauzimanja pozicija za ponovno stvaranje likova nakon umiranja i pomoću samog ubijanja protivnika. Novost je to što sada ako imate više svojih vojnika blizu zastave koju želite preuzeti ona brže prelazi na vašu stranu. To je napravljeno proporcijonalno, pa tako što više vojnika imate u blizini, to ćete brže zauzeti poziciju za ponovno stvaranje. Ta spoznaja još više ide u korist timskom načinu igranja, pogotovo u multiplayer modu.U borbi birate svoj profil vojnika. Možete izabrati između četiri vrste koje su pješadija, teška pješadija, inženjer i istraživač. Svaki od ovih vrsta ima svoj vlastiti arsenal oružja i naprava, pa tako za posebnu vrstu misije možete odabrati najprihvatljiviji arsenal. Pješadija ima na raspolaganju različite automatske puške, a izviđač snajper i dalekozor. Inžinjeri su potrebni za održavanje vozila, pa nisu beskorisni kako na prvi pogled izgleda.

Vozila su također sastavni dio Vietnama pa su tako zadržana sva iz prijašnjih serijala, uz poseban naglasak na helikoptere. Sada ste u mogućnosti pomoću helikoptera prebaciti tenkove sa jednog mjesta na mapi na drugo. Tenkova nema toliko puno kao ranije i malo su oslabljeni. Avioni su također poslastica, iako treba malo vremena za navikavanje na upravljanje.

Zvuk je fantastičan, i to ne samo zvuk od oružja i borbi, nego i pozadinska muzika. Tematika rata i "nabrijavanje" igrača su glavni aduti popratne muzike, a kao bonus je uključena mogućnost postavljanja vlastitih mp3 pjesama kao pozadinsku muziku što ovoj igri daje još jednu dodatnu pozitivnu dimenziju.Kao zaključak, igru preporučam svima koji su igrali Battlefield 1942 i kojima se svidio. za one koji se još nisu susreli sa Battlefield serijalom također samo preporuke jel riječ je o stvarno odličnoj igri koja bi trebala naći mjesto na svakom računalu i LAN party-u.

ps2pc @ 10:23 |Komentiraj | Komentari: 0
Ako ste negdje zapeli u nekoj igri za PS2 ili PC šaljite mi svoje probleme, možda Vam odgovorim što treba napraviti. E-mail:   budi5875@yahoo.com
ps2pc @ 10:20 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, travanj 17, 2007
Auto Assault - prvi pogled


NaručiNetDevil

Razvojni tim koji se krije iza ovog naslova je tvrtka NetDevil. NetDevil je osnovan 1997.godine u Louisville-u sa ciljem izrade "massively multiplayer univers-a". NetDevil je započeo sa 3 povremena radnika te narastao na trenutnih 30 članova razvojnog tima, a predvode ih Scott Brown, Peter Grundy i Ryan Seabury. NetDevilova prva igre je bila Jumpgate, također MMO igra koja se odvija u svemirskom okruženju. Izašla 2001.godine, igra je tada izvrsno ocjenjena od strane novinara, a i dan danas ima aktivne servere. Poslije Jumpgate-a NetDevil je počeo raditi na novom naslovu, o kojemu ćemo danas i pisati... igri Auto Assault.Auto Assault

Riječ je o online MMORPG naslovu na kojemu radi NetDevil, a izdavač igre će biti NCsoft, već svima poznat po raznim online naslovima uključujući vrlo uspješne City of Heroes, Lineage II i Guild Wars. Sama igra se odvija u postapokaliptičkom svijetu nalik onom iz Mad Max filmova, a prema riječim autora vrlo veliki trud je uložen u samu priču igre i sve je do potankosti objašnjeno i obrazloženo. Tako da započnemo sa pričom...dakle nedaleko u budućnosti čovječanstva nacija izvanzemaljaca je poslala svoje brodove sa zadatkom teraformiranja planeta Zemlje kako bi postao pogodan za njih. Razno razna zagađenja koja ispuštaju brodovi vanzemaljaca uzrokuju mutacije i bizarne sposobnosti među pojedinim ljudima pa tako "normalni" ljudi odluče napraviti postrojbe elitnih kiborga koje bi se trebale boriti protiv izvanzemaljaca te novonastalih mutanata. Kada su shvatili da to ne djeluje ljudi su odlučili pobjeći u podzemlje u skloništa pod nazivom "Arke" te izbombardirati površinu planeta sa nuklearnim raketama. Nekoliko stotina godina kasnije ljudi se odluče ponovno vratiti na površinu misleći da će tamo naći čisti svijet bez ikakvih onečišćenja...no prevarili su se, mutanti su preživjeli pokušaj masovnog ubojstva, i čak su postali jači nego prije prilagođavajući se zagađenjima, isto tako su preživjeli i kiborzi, nazvavši se Biomeks, koji nisu više bili naklonjeni ljudima nakon što su ih napustili. Ono što slijedi je borba između dotične 3 strane za prevlast i vladavinu nad planetom Zemljom (ili onim što je od nje ostalo). Ono što ovaj mmorpg čini drugačijim od ostalih je to što će likovi unutar igre borbu voditi sa svojim hi-tech futurističkim autima naoružanim raznim oružjima...nešto poput spoja Mad Max filma i Carmageddon igre u MMO okruženju. Naravno svaki igrač će preko salvaged item-a i novca moći svoj auto nadograđivati kako sa boljim oružjima tako i sa stiliziranim dodatcima poput felgi, naljepnica i sl. Isto tako će postojati mogućnost craftanja koja bi također trebala biti naprednija u odnosu na ostale igre sličnog žanra. Ogroman naglasak u igri je na akciji tj borbi pa bi tako igrač doslovno svake minute trebao biti priljubljen uz ekran sudjelujući u borbama. Što se tiče smrti igrača...kada umre može pozvati INC-ove airlift koji će prevesti vozilo do obližnje popravne stanice. Nema nikakvog DP-a niti išta slično, jedina kazna umrlom igraču je vrijeme koje će provesti izvan borbe :).Skillovi, Questovi i Guildovi/Klanovi

Kao i većina ostalih MMORPG-ova današnjice igra će imati RPG elemente u vidu atributa koje pojedini lik posjeduje te skillova koje može koristiti. Skillovi će biti raznih namjena, a također će ih biti koji djeluju bolje u kombinaciji sa drugim skillovima suigrača. Što se tiče guildova odnosno klanova igrači će ih moći osnivati i slično kao i u Guild Warsima moći će igrati PvE i PvP varijatne s time da će pod PvP biti nekoliko raznih mogućnosti od borbe 1 na 1 u arenama do turnira i borba između klanova. Što se tiče questova oni će posotojati u vrlo velikim količinama no neće ograničavati mogućnosti kretanja što će pridonjeti nelinearnosti igre.Rase i Klase

HumansLjudska kultura svoje korjenje nalazi u starim socijalnim strukturama koje su postojale prije globalne katastrofe, a ljudi unutar Ark I su uglavnom svojevremeno bili elitisti u vidi politički i financijski vrlo uspješnih osoba. Nakon što su ljudi izašli iz podzemlja osnovana je 1 tvrtka koja kontrolira gotovo sve aspekte svekodnevnice The Hestia Company nastala ujedinjenem raznih konglomerata koji su napravili i kontrolirali Ark I. Kako bi se zaštitili od kontaminacije ljudi koriste energetske štitove koji pokrivaju njihove gradove, aute i osobe. Genetski inžinjering i prilagođena tehnologija vanzemaljaca su omogućili ljudima da se brane od kontaminacije no također su uzrokovali i pojačanu snagu, vid i sl. Ljudi se groze mutanata i biomeka te im je glavni cilj sačuvati svoju formu pod svaku cijenu. Glavne karakteristike ljudi su Shield Technology, Holographic Technology i Energy & Magnetics Knowledge. ST im omogućava da stavljaju štitove na gotove sve stvara što omogućuje regeneraciju HPa. HT se uglavnom koristi za skillove koji su koncentrirani na razne vrste holografskih projekcija. E&MK znači da su ljudi bolji sa oružjima i predmetima baziranim na energiji i magnetizmu. Klase između kojih se može birati su Commando, Engineer, Lieutenant i Bounty Hunter.


BiomeksBiomeki su odlučili spojiti tehnologiju i intelekt kako bi se prilagodili preživljavanju kontaminacije. Poput mutanata na njih kontaminacija nema velikog utjecaja s obzirom da sve svoje ključne dijelove tijela zamjenjuju sa moćnim biomehaničkim prostezama. Biomeki mrze ljude zbog izdaje i pokušaja uništenja tijekom bombardiranja planeta, no isto tako mrze i mutante jer su prvobitno napravljeni upravo sa ciljem uništavanja mutanata. Nakon dugotrajnih borbi sa mutantima njihovo vodstvo je odlučilo da su oni jedina rasa dovoljno napredna i efikasna da vlada planetom...s čime se naravno ne slažu ljudi i mutanti. Glavne karakteristike Biomeka su Environmentally Oblivious, Tough i Synchronized. EO znači da na njih kontaminacije i bio-hazardni materijali ne djeluju pretjerano štetno i trpe puno manji damage od bioloških organizama. Tough znači da im vozila uglavnom imaju najviše hit pointa u odnosu na ostale rase, a Synchronized znači da im, s obzirom da su bazirani na robotici, većina skillova puno bolje djeluje u grupi u sinkronizaciji sa ostalim suigračima. Klase između kojih se može birati su Terminator, Constructor, Mastermind i Agent.


MutantsPrije vanzemaljske kontaminacije mutanti su bili normalni ljudi uglavnom iz država trećeg svijeta. Kada je počela kontaminacija s obzirom na njihovo siromaštvo i neimanje bilokakve zaštitne tehnologije mnogi su se promjenili odnosno mutirali. Čak i oni koji nisu bili mutirani su ostavljeni na površini da umru od nuklearnog arsenala no međutim kao što se zna dosta njih je preživjelo i mutiralo prilagođavajući se okolišu. Čak su oko svoje mutacije formirali i vlastitu vjeru. Mutanti se sada ponose svojim razlikama i vole se kititi raznim vanzemaljskim artifaktima kako bi izgledali što drugačije i strašnije od ljudi koje smatraju neizlječivo zlim. Naravno također mrze i biomeke zbog dugogodišnjih opresija koje su morali trpjeti. Glavne karakteristike mutanata su Natural Regeneration i Contamination Friendly. Oboje im omogućava da koriste kontaminaciju kako za svoje građevine i automobile tako i za sebe kako bi se izlječili ili pak izvršili neki skill. Klase između kojih se može birati su Champion, Shaman, Archon i Avenger.
Zaključno

Igra djeluje sasvim obećavajuće, a po mom mišljenju pogotovo bi se trebala sviđati fanovima Carmageddon serijala koji će sada moći uživati u masovnim online okršajima sa drugim automobilima (kao i pokojim pješakom ;) ). Također još nisam spomenuo da će svaka od 3 rase imati svoj Hazard Mode koji će pojedincu omogućiti da tijekom kratkog vremenskog intervala do maksimuma iskoristi svoj automobil i nanosi ogromnu štetu. Hazard mode će imati određeno vremensko trajanje i isto tako trebati će biti zadovoljeni određeni uvjeti kako bi se ponovno "napunio"...i tijekom trajanja hazard moda svi ostali skillovi i oružja biti će onemogućeni. Također stvar vrijedna spomena je to da igra koristi Havok 2 engine za fiziku koji će omogućiti da se apsolutno sve u igri može uništiti, raznjeti, pomicati i sl. U biti jedina zamjerka igri je to što će za njeno igranje biti potrebno plaćati mjesečnu pristojbu...no s obzirom da takav princip koristi velika većina online igra (poput popularnog WoW-a) to i nije baš toliko veliki minus. Igra je trenutno u fazi beta testiranja i trebala bi izaći tijekom listopada ove godine, a već sada se možete predbilježiti na svoj primjerak i tako ostvariti pravo na popust od 10%. Također možete preko linka ispod otići na igrinu službenu stranicu i od tamo skinuti nekoliko filmića samog igranja unutar igre.

ps2pc @ 21:26 |Komentiraj | Komentari: 0
Asherons Call 2 Fallen kings beta


Asherons Call 2 Fallen kings je MMORPG (Massive Multiplayer Online Roleplaying Game) koji izlazi u U.S.A 21.11.2002, a u Europi 9.12.2002. Igrao sam betu dva mjeseca i sada ću iznjeti svoje dojmove i ocjenu igre, zato krenimo! Radnja je smještena u Fantasy/srednji vijek i odvija se stotinama godina nakon radnje Asherons call-a. Planet se zove Dereth kao i u jedinici. Po meni je vrijeme u kojoj je igra smještena dobro i relativno orginalno, ali što je najvažnije nastavlja se radnja iz prvog djela.

GRAFIKA I HUD

Kako objasniti grafiku u Asherons Call 2 Fallen kings? Najjednostavnije objašnjenje bi bilo da zamislite da je Unreal tournament 2003 RPG i to ONLINE RPG. Grafika u Asherons Call 2 Fallen kings je jednostavno čudesna, nevjerojatna! Kada upalite max detail grafika će vas oduševiti, ali da bi dobili tu grafiku morate imati jaki kompjuter što većina ljudi još nažalost ne posjeduje! Što se tiće Hud-a jako je dobro napravljen, ali naravno i na njemu se treba malo poraditi i to najviše u prozoru za chat. Chat prozoru se mora dodati mogućnost mijenjanja boje i fonta kao i mogućnost namještanja prozirnosti podloge chat prozora. Turbine je već najavio da će 9.12.2002 biti prvi patch i on će unaprijediti chat prozor. Mapa koja se nalazi u gornjem lijevom kutu hud-a je jako dobro i kvalitetno napravljena, ima puno informacija i zbilja pomaže igraču da se snađe u prostoru. Tamo također imamo kompas koji nam govori kojim smjerom idemo i govori nam točne koordinate gdje se nalazimo.ZVUK I GLAZBA

Zvuk je u ovoj igri poput grafike doveden do savršenstva! Koriste se najnovije EAX 5.1 instrukcije kako bi se igrači u potpunosti uživili u svijet Asherons Call 2 Fallen kings. Turbine je otišao toliko daleko da je igračima omogućio to da si stvore prave pravcate bendove. Ubijete li monstruma katkad ćete dobiti i instrument koji možete svirati. U beti sam par puta pokušao svirati u bendu ali nisam imao sluha :D , ali mogu vam reći sa 100% sigurnošću da kada se skupi nekih pet ljudi i kada se uštimaju da glazba koju oni sviraju zvuči super!POČETNI PROSTOR I TUTORIAL NIVOI

Dobili igru, instalirali je i logirali se na željeni server, trebate napraviti lik i što sada? Imate opciju da birate između 3 rase, a to su; Human, Tumerok i Lugian. Svaka rasa ima svoje prednosti i nedostatke, ali manje više sve su rase podjednake. Kada jednom odaberete lik i date mu jedinstveno ime krećete iz početnog prostora. Vaš lik počinje sa prvog nivoa. Odmah se odlučite što ćete igrati...hoćete li biti mag, strijelac, borac sa mačevima itd. Ali, za Asherons Call 2 Fallen kings je karakteristično to da ako vam se jedan lik ne sviđa imate opciju untrain i retrain. To znači igrate maga, a ne sviđa vam se, samo ga untrainaj i retrainaj ga recimo u strijelca. Prvih deset nivoa su nešto kao tutorial leveli gdje se igrači upoznaju sa svijetom, igrom i ambijentom. Oni su napravljeni tako da se i ljudi koji prvi put igraju MMORPG mogu snaći i shvatiti koncepciju igre.SKILL SYSTEM

Vi ste level jedan, idete uokolo i ubijate čudovišta. Za svako ubijeno čudovište dobivate experiance i njegove items (stvari). Ako ste ikada igrali Diablo onda vam je poznat način kako levelirate i kako dobivate stvari za svoj lik. Da bi postali level 2 treba vam recimo 50 experiance points. Kada ubijete dovoljno čudovišta i dobijete tih 50 experiance points postanete level 2. Sa svakim levelom u Asherons Call 2 Fallen kings dobivate i skill pts koji razvrstavate u skill tree svojega lika.QUESTS AND CRAFTING

Quests svi hardcore RPG fanatici znaju što su. Ukratko Quests su misije gdje vas neki lik iz igre šalje da mu nešto učinite, a kada učinite što je tražio dobijete gold, experiance ili predmete. U Asherons Call 2 Fallen kings je taj dio igre doveden do savršenstva. Igra obiluje raznovrsnim questovima... teškim, lakim, rijetkim itd. Za neke questove morate ubiti određene monstrume i onda vam oni daju ključeva kojima otvarate portale koji vas vode u špilje gdje taj quest morate napraviti (vaults). Isto tako možete dobiti ključeve koji otvaraju posebne škrinje sa vrlo vrijednim blagom i predmetima koji su unikatni, ali da bi došli do tih škrinja morate proći kroz vojske monstruma. Sve u svemu quests u Asherons Call 2 Fallen kings su vrlo dobro napravljeni. Crafting je mogućnost da igrač napravi od sirovih materijala predmete. Npr, da biste napravili neki oklop treba vam 11 stone, 13 iron i 5 wood. Sada vaš lik pokuša napraviti od tih sirovih materijala oklop, ali pazite neće uvijek uspjeti! U tom slučaju gubite te vaše sirove predmete koje je nekad jako jako teško za pronaći, ali ako uspijete dobijete oklop i experiance u craftingu te kada sljedeći put nešto pravite imate veću mogućnost uspjeha. U Asherons Call 2 Fallen kings crafting je dobro riješen jer su proizvođači (Turbine) omogućili da se bavite craftingom bilo gdje i bilo kada. U drugim igrama trebate otići do posebnih mjesta u igri da bi se mogli baviti craftingom što je u većini slučajeva značilo da morate birati ili ćete se baviti samo craftingom ili ćete loviti monstrume. Svaka "karijera" ima svoje prednosti. Asherons Call 2 Fallen kings je uspio spojiti te dvije "karijere" u jednu i sada igrači mogu uživati u lovu na monstrume i baviti se craftingom. Crafting sistem je još dosta nerazvijen i neuravnotežen, ali ima puno potencijala.PLAYER VERSUS PLAYER

PvP je mogućnost da ubijete druge igrače u igri! Ovisno o serveru za koji se odlučite igrati PvP može, a i ne mora imati veliki utjecaj na vaš doživljaj Asherons Call 2 Fallen kings. U Asherons Call 2 Fallen kings postoje 3 kraljevstva: SHADOW, ORDER i DOMINION postoji još i "četvrto"...NEUTRAL, ali to je u biti pocetak igre gdje su svi neutral dok se ne odluče za kraljevstvo.
Shadow- možemo reći da je to neko "evil" kraljevstvo
Order- Kraljevstvo dobroga
Dominion- Kraljevstvo sredine nije ni "good" ni "evil"
Da bi postali član jednog od gore navedenih kraljevstva potrebno je pomoliti se na oltaru tog kraljevsta. U beti sam primjetio da uravnoteženost likova u PvP nije najbolja i da se još mora poraditi na tom aspektu igre, ali vjerujem da će Turbine te pogreške ispraviti u narednim mjesecima sa patchom. Inače postoje 3 vrste servera, ovisno o PvP zonama u svijetu tih servera.

WHITE-Ima ih najviše, PvP je ograničen na točno određene dijelove svijeta i igrači se ne mogu klati izvan tih zona. To su serveri za ljudi koji ne vole PvP.

KVK- Ili kingdom versus kingdom su serveri gdje je PvP omogućen u svim dijelovima svijeta, ALI samo protiv protivničkog kraljevstva. Znači Shadow može klati Order i Dominion i sl.

FFA- Ili Free for all su serveri gdje se svatko može klati svugdje, bilo kada i protiv bilo koga neovisno o kraljevstvu.

Ovaj aspekt igre je vrlo zabavan...nema većeg gušta kada ubijete protivnika i znate da netko negdje na svijetu razbija tastaturu ili miš od bijesa:) HEHEHEMONSTRUMI

Svi znamo kako nas znaju iživcirati glupi monstrumi koji poput kamikaza trče u svoju smrt. Koliko je RPG-a sada na tržištu gdje su monstrumi gluplji od likova iz filma "glup i gluplji". Razvijači Asherons Call 2 Fallen kings su i na tom aspektu igre napravili superiornu stvar. Naime svojim iskustvom u beti sam se uvjerio iz prve ruke da će u Asherons Call 2 Fallen kings prvi puta ikada biti pretstavljeni SMART MONSTERS! Sigurno hoćete i primjer...evo vam ga. Bio sam level 36 archer i probao sam loviti sam, bez grupe, neke level 37/38 monstrume sa malo hit points. Kada sam ih počeo tabati i kada bih monstrum "vidio" da mu radim previše damage on bih POBJEGAO. Pobjegao bi od mene da se heala i onda bi se vratio da me pokuša ubiti! To je mene i druge ljude koji su igrali betu jednostavno ostavilo bez teksta. Koliko sam puta čuo "Come back here, I didnt kill you yet!" i onda vidio kako netko trči za monstrumom. U grupama je još zabavnije. Monstrumi se protiv grupa bore GRUPNO. Nećete vjerovati, ali puno puta mi se dogodilo da lovim sa svojim frendovima neke mostrume i počnemo jednoga tabati, a on pobjegne i vrati se sa svojim frendovima...i onda nastane bal. Zamislite da tabate jednog mostruma a drugi ga monstrum heal-a. Zvuči nevjerojatno? I meni bi da nisam igrao Asherons Call 2 Fallen kings u beti. Naravno Turbine je uspio sve to uravnotežiti. Ne može svaki monstrum biti pametan, ima i glupih monstruma ;-) koji ne bježe od tebe no njih je lakše za ubiti i odmah time daju manji experiance i manje vrijedne predmete. Što se tiče artworka na monstrumima isto tako napravljen je do savršenstva... svaka vrsta monstruma ima svoje karekteristične pokrete, animacije i jedinstveni izgled. Kod izgleda monstruma se pazilo na svaki najmanji detalj i izgled je napravljen u skladu sa okolišem koji je nevjerojatno dobar!ZAVRŠETAK

Igra Asherons Call 2 Fallen kings ima potencijal da bude jako dobra igra. Turbine i Microsoft, proizvođači igre, još trebaju poraditi na bugovima kojih ima premda igra izlazi za par dana. Prema procjeni mnogih sposobnijih recenzenta od mene Turbine i Microsoft imaju do 6 mjeseci nakon izlazka igre da sve srede. Ako to uspiju igra će definitivno biti mega-hit koji će igrati oko 500 000 ljudi. Ja joj dajem ocjenu 8 jer je kao prvo beta, a kao drugo ima još bugova koji se moraju ispraviti!

Nadam se da ste bili zadovoljni mojom PRVOM recenzijom ikad!

VIDIMO SE U SVIJETU ASHERON'S CALL 2 FALLEN KINGS!

Minimum koji trebate imati da bi pokrenuli igru:

733mhz CPU
256mb ram
32mb and Hardware T&L capable video card
Internet vezu, 56k je sasvim ok!


Preporučam:

P4 ili AMD oko 2Ghz
756mb rama
128Mb grafičku Geforce 4 serije ili Radeon 9700
Internet vezu 56k ili brže


Da bi igrali morate plačati mjesečnu pretplatu od 12.95$ i za to vam treba kreditna kartica. Siguran sam da će biti i manje ako se pretplatite na više mjeseci odjednom.

ps2pc @ 21:24 |Komentiraj | Komentari: 0
ARX Fatalis


Ova godina donijela je dva fantastična RPG naslova, Morrowind i Neverwinter Nights, a pred kraj nam dolazi iz JoWooda igra ARX Fatalis. Iako je igru radila malo poznata kuća sa svega nekoliko projekata, ARX se kvalitetom i igrivošću može svrstati u sam vrh i predstavlja ugodno iznenađenje. Osnovica priče je doduše slična/ista kao i u većini takvih igara, igrač je odabrani koji mora pobijediti veliko zlo koje se sprema pokoriti svijet. Ali to uopće ne kvari dojam i igrivost, dapače. ARX je svijet koji nastanjavaju ljudi, goblini, trolovi, patuljci i slična bića. Jednog dana sunce ovog svijeta je ugaslo i na površini planeta je zavladala tama i hladnoća pa su svi bili prisiljeni povući se pod zemlju. U toj seobi su zaboravljene razmirice između rasa, ali nakon preseljenja stvari su se polako vratile na staro.Igrač počinje igru nakon sekvenci koje objašnjavaju postanak ARXa i prikazuju zarobljavanje glavnog lika od strane goblina. U početku ne znate ni tko ste ni zašto ste zarobljeni, a još manje koji vam je glavni cilj, ali priča vrlo brzo postaje jasna. Zli bog Akbaa želi zavladati svijetom, a u njegovom dolasku pomažu mu svećenici Akbe i Ylside ratnici, a vaš je zadatak to spriječiti. Svijet kojim se krećete proteže se na 8 nivoa, a svaki nastanjuju pojedine rase. Neki će vam biti savezinci, kao ljudi i žene-zmije, a neke ćete u toku igre morati dobiti na svoju stranu, kao trolove i pobunjenike. U početku ste ograničeni u kretanju ovim svijetom, ali kasnije možete prelaziti između nivoa kako vam se sviđa. Iako su nivoi veliki i ponekad zbunjujući, imate mapu, a i na svakom nivou su teleporteri koje možete koristiti nakon nekog vremena.Kod kreiranja lika dano vam je svega nekoliko skinova, i četiri glavna atributa, dok je skillova više. Nakon što vam lik napreduje za level, dobivate skill-points koje raspoređujete po atributima i skillovima. Moguće je igrati kao ratnik, mag ili lopov, iako je najbolje razvijati sve po malo. Naime, i borba i bacanje čarolija je nepotrebno zakomplicirano, pa usred bitke igrač može ostati praznih ruku. Ako igrate kao ratnik, možete nositi teško oružje i oklope, ali izvođenje udarca je takvo da ovisno koliko dugo držite tipku za napad, tolika je i jačina udarca. Kada vas okruži 2-3 neprijatelja, tada je doista teško, a protiv Ylside ratnika nemate nikakvih šansi. S druge strane, za čarolije morate skupljati rune i njihovom kombinacijom dobiti određenu čaroliju. Za one kompliciranije trebaju vam i do tri rune, a čaroliju bacate tako što rune ispisujete po ekranu dok ste u Magic modu. Opet, kada ste okruženi neprijateljima, teško da se možete koncentrirati na izvođenje čarolija. Moguće je unaprijed memorirati do 3 čarolije, pa to dosta olakšava stvari. Rune nalazite po nivoima, a pored njih nalazite i scrollove, čarolije za jednu upotrebu, tako da ako vam level nije dovoljno visok za čaroliju pomoću runa, uvijek možete kupiti ili naći scroll koji vam treba.Svijet ARXa gledate iz prvog lica, a interaktivan je do detalja. Gotovo svaki predmet možete uzeti, baciti ili kombinirati, možete pretraživati tijela protivnika, sanduke, ormare, bačve i sve što nađete odnijeti trgovcima kod kojih također možete kupiti sve što vam treba, od runa, scrollova, oružja i napitaka. O svom liku igrač mora brinuti, jer nakon nekog vremena zahtijeva hranu. Do nje nije teško doći, jer su uvijek u blizini kokoši, ribe, povrće, a također je moguće i kuhati ako ste pored vatre i imate tavu, jer će vaš lik odbiti jesti sirovu hranu. Ako igrač ima dovoljno visok level, skupljanjem bilja, praznih boca, prašaka i prstenja moguće je dobiti čarobne prstene, health ili mana potione i još mnogo toga, mogućnosti su velike. Također ima mnogo skrivenih soba, u koje ulazite nakon što riješite zagonetku ili nađete tajnu polugu ili gumb. Iako se slobodno krećete između nivoa igra je prilično linearna jer naprosto ne možete napredovati ako ne riješite određeni zadatak. Veći nedostatak je i vrlo malen broj sporednih questova, svega desetak njih. Grafika je priča za sebe, naprosto je prekrasna i savršeno oslikava svijet ARXa, a one koji se sjećaju, mogla bi podsjetiti na Hexen 2.Naselja svake rase su prepoznatljivog dizajna, jedino su likovi među jednom rasom isti. Likovi važni za radnju su doista izvrsno napravljeni, govor je sinkroniziran sa kretnjama, i na licu im se vide emocije. Svakoj rasi je dan i karakterističan hod, goblini i trolovi hodaju potpuno različito od ljudi. Cut-scene su prilično statične, i u njima je jako loš zvuk koji varira od tihog do glasnog, a titlovi ponekad idu, a nekad ih nema. Dosta su duga i učitavanja između nivoa, a također i quick-save i load traje duže nego što bi trebao, ali to bi bile sve zamjerke ovoj odličnoj igri. Iako nije epska poput Morrowinda, vrlo je slična pa bi je svatko kome je Morrowind ili Hexen 2 pri srcu trebao odigrati.

ps2pc @ 21:23 |Komentiraj | Komentari: 0
Age of Mythology


NaručiIgrači Age of Empires i Age of Empires 2 te svih njihovih dodataka već otprilike znaju o čemu je u ovoj igrici riječ. Naime AoM je više-manje nastavak Age of Empires. Sad sigurno mislite čemu raditi novu igricu kada su mogli napraviti samo još jedan dodatak? E pa iznenadili bi se, ali koliko je sličan s Age of Empires, toliko se i razlikuje. Igrica sada koristi 3D grafiku koja je za veliku pohvalu. Grafički igrica je u samom vrhu strategija. Posebno moram pohvaliti izvedbu valova, mora i obala.Uvedene su velike promjene u načinu igranja. Radnja je premještena u daleku prošlost kada su zemljom vladali kraljevi-ratnici, mitološki bogovi, kada su se vodili stoljetni ratovi oko jedne jedine žene ;) Dakle sada ćete uz hrpu regularnih vojnika (strijelci, kopljanici, konjica i ostalo) na raspolaganju imati i mitološka bića. Svaki put kada pređete u novo doba pojavit će vam se prozor u kojemu ćete moći izabrati kojeg ćete boga štovati. Svaki bog daruje vam neke svoje posebne jedinice i moči. Mitološke jedinice proizvode se većinom u hramu uz pomoć favora koji na različite načine kod civilizacija skupljate(Grci se mole, Egipćani grade kipove, a Vikinzi ubijanjem;) Usto u AoM naglasak je stavljen na borbe više nego li na ekonomiju. Naravno i ovdje ćete graditi građevine, zidine i skupljati resurse, ali stvar je olakšana s te strane što sada kada izgradite farmu ili s brodom pecate ribu imate neograničen izvor hrane stoga se jedinice puno brže proizvode iz čega proizlazi više borbi…Borbe su doista izvrsno napravljene. Pogotovo kad imate kiklope na vašoj strani ;) Jedinice lete s jednog kraja ekrana na drugi pošto kiklopi vole uhvatiti neprijatelja i bacati ga na ostale. Kroz igru slijedite jednog generala Atlantide i s njime proživljavate epsku priču. Postoje 3 rase: Egipćani, Grci i Vikinzi naravno svaka sa svojim prednostima i manama. Tako npr. egipatska vojska je jeftina, brza, ali i poprilično slaba, dok su Vikinzi jaki no spori i puno koštaju. Razlike u građevinama i načinu igranja sa svakom rasom postoje.Uz to svaka rasa može štovati jedan od 3 glavna boga. Tako Egipćani imaju Ra, Isis i Seta, Vikinzi Lokija, Odina i Thora, a Grci Zeusa, Posejdona i Hada. Svaki bog daje određene prednosti, nove mitološke jedinice, specijalne moći te posebne upgradeove. Uz te glavne bogove svaki put kad stupite u novo doba moći ćete izabrati jedan od onih malo «nižih» bogova koje ćete također štovati. Isto kao i glavni donose svoje prednosti. Moglo bi se reci da je Microsoft izdao jednu od ponajboljih strategija s povijesnom tematikom.

ps2pc @ 21:22 |Komentiraj | Komentari: 0
Age Of Empires III


Naruči

Svako koga zanima RTS (Real Time Strategy) žanr ili igre uopće čuo je za Age of Empires serijal koji je postavio temelje strateškim igrama za PC, i od mnogih igrača dobila je status najbolje RTS igre svih vremena i najboljeg RTS serijala. Prvi dio koji je, ako se ne varam, bio vezan za Rimsko Carstvo je igra koja je imala do tada nepojmljivu grafiku i odličnu kampanju u kojoj smo se sukobljavali sa svim velikim silama tog doba, držao nas je prikovanim za naš PC mjesecima. Drugi dio je nastavio utabanim stopama svoga prethodnika u kojem su ovaj put glavnu riječ imali dvorac, kralj i njegovi odani vitezovi, i još jedanput nam donijeli pregršt zabave, bitki i mnogih novina. Nakon ekspanzija koje su pobrale slavu originala, kreatori igre nam donose famozni Age of Mithology serijal za koji mnogi tvrde da je neka vrsta eksperimenta za budući Age of Empires III. Kreatori igre su htjeli isprobati mnoge novine i vidjeti kako bi stvari izgledale u 3D svjetlu. Igra je bila solidna i dostojna svog zadatka. Age of Empires III je konačno tu i sa zadovoljstvom mogu reći da je i više nego dostojna da nosi ime serijala. Već pri startu osjetite isti osjećaj kao i kod igranja njegovih prethodnika i već tada znate da vas čekaju duge neispavane noći provedene uz ovu igru...Igrivost: 9/10

Po meni najvažniji faktor u svakoj igri je bez sumnje "gameplay" ili na naši rečeno igrivost. Nema velike promjene naspram njegovih prethodnika, ali nemojte me pogrešno shvatiti jer ova igra ima dosta novina, ali ipak se osjeti da je dio serijala. Kao i u skoro svakoj RTS igri počinjete sa malim gradom i polako se razvijate skupljajući resurse, gradeći nove zgrade, pravite nove jedinice i postepeno ih unapređujete i izvršavate objektive koji u ovoj igri dosta variraju. Ovaj put igra se odvija u vrijeme početka koloniziranja Amerike. Sad se sigurno pitate koja je razlika ove od ostalih Age of igara! Prva stvar koju sam zapazio su resursi. Ovog puta resursi se ne nose do određene zgrade nego ih jednostavno nastavljate skupljati i sa tim odmah dobivate bolju i stabilniju ekonomiju. Velika stvar ako mene pitate. Sada također nema više dosadnog i zamornog obnavljanja farmi, koje prečesto i prebrzo ostanu bez hrane. Kamen također ne postoji u igri, što me je malo začudilo i pozitivno iznenadilo, ovog puta smo dobili i alternativno sakupljanje resursa, pomoću zauzimanja trgovačkih ruta, i pošiljki iz domovine koja varira od pravljenja utvrda pa do malog ali stabilnog i učestalog dobivanja zlata. Često puta ove stvari mogu okrenuti bitku u vašu korist. Slijedeća korisna stvar su guverneri koje birate sa svakim novim dobom i koji vam mogu dati bonuse za različite faktore u igri poput dobivanja dodatnih jedinica ili novca kojeg uvijek trebate. Još jedna od glavnih stvari koje su se promijenile su doba koja nisu važna kao u prijašnjim naslovima. Dakle vaš neprijatelj neće imati ogromnu prednost ako je za jedno razdoblje bolji od vas. Naravno da je još uvijek važno napredovati, ali ne kao u prijašnjim nastavcima u kojem ste mogli, od šale zgazit neprijatelja samo zato što nije napredovao na vrijeme!

Priča/Kampanja: 9/10

Jedna od boljih kampanja koje sam igrao u igrama i moram reći da je ovdje napravljena drastična promjena naspram kampanja koje su bile u prijašnjim Age of Empires igrama. Ovaj put imamo dijaloge, razrađenu priču prepunu akcije i interakciju sa likovima i okolinom. Prve dvije igre su imale zatupljenu kampanju na koju se nije stavljalo previše naglaska, i drago mi je da je to promijenjeno. Ovaj put igra se uz odličan skirmish mod fokusira i na kampanju u kojoj možemo vidjeti detalje iz Age of Mithology serijala.Grafika: 10/10

Definitivno zaslužuje ovu ocjenu jer ima zaista predivnu i očaravajuće napravljenu grafiku, i prekrasnu animaciju koja je za nijansu bolja od konkurenata zbog koje joj i dajem ovu ocjenu. Trebate samo vidjeti kako se jedinice ponašaju kad u njih udari topovska kugla, kako brodovi gore ili kako ljudi lete od silnih eksplozija popraćenih dimom, bukom, otkinutim udovima i krvlju!

Zvuk: 8/10

Nema se što previše reći o zvuku osim da je na nivou. Glavna zvučna podloga igre je po mnogim stvarima slična podlozi prethodnika osim što je ovdje dodano više instrumenata i malo kvalitetnije urađena. Stvar koja živcira i koju ćete brzo primijetit jest da jedinice proizvode 2-3 različita zvuka kada kliknete na njih, ali na sreću možete im reći da zašute! Naravno da igra ima i sve ostale popratne zvukove koje inače čujete pri pucnju ili pri udaru topovske kugle u zemlju i ostalih ratnih, civilnih i kojih već usklika, povika i... ma znate na što mislim. Još jedna zgodna stvar je kada vam zatreba nešto u žaru borbe i brzo se prebacite na neki od gradova možete čuti kako se u daljini odvija bitka.Multiplayer: 9/10

Odličan multiplayer koji se može odvijati na mapama koje mogu varirati u veličini, tlu ili tipu borbe kvari jedino dosta loš "lag". Po mnogim ljudima multiplayer zauzima važniju poziciju jer je ipak tu najveća zabava, ali ipak mislim da većina naših igrača preskaču multiplayer jer mnogi još uvijek imaju dial-up vezu...ali i sa takvom toplo preporučam odličan i zabavan multiplayer!

Replayability: 8/10

Prilično dobra kampanja, još bolji skirmish, i odličan multiplayer su glavni razlozi koji će nas držati budnim u sitnim noćnim satima, i biti razlog zijevanja na jutarnjim satovima ili predavanjima...

Loša strana igre

Kao i kod svake igre postoje i oni malo lošiji i brzinski napravljeni dijelovi. Ja ću nabrojati samo neke dijelove koje ovoj igri ne dopuštaju da dobije čistu desetku! Nažalost problemi koje ste imali u prvom i drugom dijelu su ostali i zadaju nam iste probleme. Loš pathfinding, koji često puta uzrokuje da se brodovi natrpaju na jednom mjestu, vaše jedinice uđu u bitku iako im to niste zapovjedili, ili ako im zapovjedite to ne izvrše, ili vaše jedinice jednostavno zapadnu za neku zgradu, drvo ili prepreku na svome put...ili bolje rečeno klasični AoE problem.Zaključak

Odlična igra iz odličnog serijala. Iako sam mislio da će podbaciti i da neće biti dostojna serijala drago mi je da sam se uvelike prevario.

ps2pc @ 21:19 |Komentiraj | Komentari: 0
Arhiva
« » tra 2007
 • p
 • u
 • s
 • č
 • p
 • s
 • n
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
Brojač posjeta
10163
Index.hr
Nema zapisa.